Când medicina se întâlnește cu politica. Cum moartea unui pacient cu COVID-19 a devenit subiect de dispută între Primărie și Ministerul Sănătății
Full Article 3 minutes read

Când medicina se întâlnește cu politica. Cum moartea unui pacient cu COVID-19 a devenit subiect de dispută între Primărie și Ministerul Sănătății

Pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău au fost întregistrate 1 594 cazuri de Covid – aproape 700 mai multe față de săptămâna precedentă. De asemenea, a fost înregistrat un deces. Este vorba despre un bărbat de 77 de ani, care era internat la Spitalul de ftiziopneumologie. În cadrul ședinței Primăriei din 25 iulie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă, a declarat că pacientul nu ar fi fost transferat la timp într-un alt spital, pentru a fi internat la terapie intensivă. Gâlcă este contrazis atât de către directorului instituției medicale, cât și de Ministerul Sănătății. Potrivit reprezentanților celor două instituții, transferul fusese acceptat, însă transportarea pacientului era prea riscantă.

În cadrul ședinței serviciilor Primăriei, șeful Direcției asistență medicală Boris Gîlcă a vorbit despre decesul unui pacient internat la Spitalul de ftiziopneumologie. Oficialul a menționat că circumstanțele morții bărbatului urmează a fi investigate, întrucât nu s-ar fi intervenit pentru transferul într-un alt spital.

Decesul a avut loc săptămâna trecută, vineri spre sîmbătă la Spitalul de ftiziopneumologie. Considerăm că cazul trebuie cercetat, vom reveni asupra lui. De ce pacientul nu a fost transferat, nu a fost acceptat și nu a fost transferat pentru tratament în secția de terapie intensivă, la alt spital, așa cum am avut înțelegerea cu Ministerul Sănătății”, a precizat Boris Gîlcă.

Reprezentantul Primăriei este contrazis de către directorului spitalului. Contactat de NM, Vasile Popa a precizat că s-a intervenit conform protocolului medical, fiind solicitat și acceptat transferul la Institutul de Medicină Urgentă. Între timp, însă, starea bărbatului de 77 de ani s-a agravat, acesta nefiind transportabil.

A fost primit acordul penru transfer, însă parametrii vitali s-au agravat. Este o tactică a medicilor reanimatologi, care decid dacă iau sau nu pacientul la drum. Specialistul decide. S-a obținut transferul de la Spitalul de Ftiziopneumologie la Institutul de medicină urgentă. Între timp, starea generală s-a agravat, era o pneumonie extinsă. Nu a fost un refuz”, a precizat directorul instituției medicale și a precizat că, pe parcursul tratamentului, pacientul a beneficiat de trarament antiviral și antibracterian.

Versiunea lui Vasile Popa este confirmată și de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Elena Mudrîi. Contactată de NM, aceasta a precizat că instituția pe care o reprezintă nu a fost informată despre acest caz decât post-mortem.

Noi am primit notă informativă de la spital. Ministerul nu fusese informat despre cazul acestui pacient. A fost obținut acordul de transfer la IMU, reanimobilul s-a prezentat la spital, însă concluzia a fost că pacientul este netransportabil”, a precizat responsabila pentru relații cu presa.

NM a încercat să obțină precizări de la Boris Gîlcă, însă acesta ne-a respins apelul și a menționat că este ocupat.

***

Incidența săptămânală în mun. Chișinău constituie 204 cazuri/100.000 de locuitori, regiunea rămânînd sub cod portocaliu de pericol pandemic. În prezent, în spitalele din capitală sunt internați 129 de pacienți la Spitalul de boli contagioase pentru copii, 48 de gravide la Maternitatea nr. 2, 92 de pacienți la Spitalul de ftiziopneumologie, 60 de copii la Spitalul Ignatenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: