Carp, despre modificările la Codul vamal, criticate de Tiraspol: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Moldovei”
Full Article 3 minutes read

Carp, despre modificările la Codul vamal, criticate de Tiraspol: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Moldovei”

Toți agenții economici, fie că își desfășoară activitatea în Găgăuzia, Chișinău sau regiunea transnistreană, trebuie să activeze în condiții egale. Așa a comentat președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, modificările la Codul vamal, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele în bugetul Republicii Moldova. Deputatul susține că, prin decizia luată, Chișinău vrea să transmită un mesaj clar – „a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Moldovei”.

„Haideți să înțelegem ce a stat la baza acestei decizii. Pe parcursul acestor 30 de ani am tot cedat în ceea ce privește regiunea transnistreană sau UTA Găgăuzia. Astfel, noi avem o discriminare în raport cu agenții economici care activează în Moldova. (…) Toți agenții economici trebuie să fie puși în condiții egale. Este clar că încă avem mult de lucru, dar aceasta este o decizie în care dăm câteva mesaje. Unu – că ei activează pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă încearcă să se autoproclame ca independenți și doi – că legea este lege pentru toți. În condițiile date dăm un semnal că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Moldovei”, a declarat Lilian Carp în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.

Deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că odată cu declanșarea războiului în Ucraina, Tiraspolul nu mai este în situația de a impune condiții sau de a șantaja Chișinăul, inclusiv cu blocarea accesului pentru fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. Totuși, dacă acest lucru se va întâmpla, Carp dă asigurări că autoritățile au pregătit și planul „B”.

„Riscurile ca să dicteze anumite lucruri nu sunt. Ei nu au de ales. Sau încep procesul de integrare și înțeleg că fac parte din Republica Moldova și se termină jocul de-a separatismul, sau va trebui să discutăm. (…) Există și planul B în condițiile în care ar încerca să facă anumite lucruri, de exemplu să șantajeze agricultorii de la Dubăsari. Luăm în calcul și compensarea pierderile pe care le pot avea. (…) Politica este un dans care se joacă în doi, nu în care unul dictează”, a mai declarat Lilian Carp.

Menționăm că pe 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: