Câștig de cauză pentru Moldova, în dosarul în care a fost obligată să achite $32,5 mln pentru vechile datorii la gaz
Full Article 3 minutes read

Câștig de cauză pentru Moldova, în dosarul în care a fost obligată să achite $32,5 mln pentru vechile datorii la gaz

Curtea de Apel din SUA s-a pronunțat în favoarea SA „Moldovagaz” și Guvernului Republicii Moldova în cazul cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited”. Anunțul a fost făcut de reprezentanții companiei, pe 24 iunie. „Gater Assets Limited” a apelat în instanță încă în anul 2000 și a cerut Moldovei să achite $9,8 mln (împreună cu penalitățile, suma a ajuns la $32,5 mln) – datorie pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit” (succesorul legal fiind SA „Moldovagaz”).

„Curtea de Apel din SUA a celei de a 2-a circumscripții (New York) a casat hotărârea Tribunalului Districtual din New York din 1 noiembrie 2019 privind restabilirea prescripției pentru recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale pe baza cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited” împotriva SA „Moldovagaz” și a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul publicat de serviciul de presă al companiei.

Reprezentanții „Moldovagaz” au precizat că suma totală pretinsă constituie $32,5 mln. Din aceasta, $9,8 mln constituie datoria de bază pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit” (succesorul legal fiind SA „Moldovagaz”), iar 22,64 milioane este penalitatea, calculată începând cu anul 2000, cu o rată de 6,375% pe an.

„Potrivit textului deciziei Curții de Apel, Guvernul Republicii Moldova nu exercită un control extins asupra SA „Moldovagaz” și nici nu abuzează̆ de structura corporativă a întreprinderii. Mai mult, în document se subliniază̆ faptul că SA „Moldovagaz” este o entitate juridică independentă cu drepturi depline. Astfel, SA „Moldovagaz” și-a confirmat „statutul de independență juridică””, se mai arată în comunicat.

***

Amintim că, în 2017, magistrații din New York au ajuns la concluzia că Moldova și întreprinderea cu capital de stat „Moldovagaz” trebuie să achite $32,5 mln companiei off shor Gater Assets Ldt. Este vorba despre o datorie față de „Gazprom” de acum 20 de ani. Portalul RISE Moldova a scris că în fruntea companiei off shor era fostul director al companiei de asigurări „Sogaz” – satelit al „Gazprom”, care a „moștenit” dreptul de a pretinde această sumă din partea Moldovei.

Moldova a atacat decizia la Curtea de Apel a SUA cu solicitarea ca decizia instanței din New York să fie anulată.

În 2018, guvernul a dispus alocarea sumei de $243 mii din fondul de rezervă pentru achitarea serviciilor a trei companii de avocatură care să apere interesele Moldovei.

Potrivit „Moldovagaz”, interesele companiei au fost reprezentate de firma de avocatură americană „MoloLamken LLP”, precum și de avocatul moldovean, Serghei Covali, selectați pe baza unui concurs internațional deschis. La rândul sau, interesele Guvernului Republicii Moldova au fost reprezentate de compania juridică „Steptoe & Johnson LLP” și de avocatul moldovean, Andrei Bivol. Din numele SA „Moldovagaz”, coordonarea procedurilor legale a fost efectuată de către consilierul președintelui consiliului de administrație al companiei, Dumitru Melnic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: