Cât de pregătite sunt spitalele din Moldova pentru penele de curent? Cinci nu dispun de niciun generator electric
Full Article 3 minutes read

Cât de pregătite sunt spitalele din Moldova pentru penele de curent? Cinci nu dispun de niciun generator electric

Cinci spitale din Republica Moldova nu dispun de generatoare electrice, iar altele au generatoare care acoperă parțial necesitățile. Datele au fost publicate de ministrul Sănătății Ala Nemerenco, care a precizat că este nevoie de minimum încă 55.

Potrivit ministrului Sănătății, în prezent, din 59 spitale republicane, municipale și raionale, nu dispun de niciun generator:

-Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei,

-SCBI “Toma Ciorbă”

-Spitalul municipal de Ftizipneumologie

-Spitalul clinic municipal nr.4.

Totodată, 15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului. Celelalte dispun de generatoare care acoperă necesitatea de curent electric pentru secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore.

În total, la nivel de țară, spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate.

Avem nevoie încă de minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta. Unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea lor (manuală și nu automată), etc., ele fiind induse de starea rețelelor electrice în spitale, și aceasta a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței. Toate au fost distribuite către 17 spitale republicane, municipale și raionale”, a precizat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a precizat că, în timpul penei de curent din 23 noiembrie, nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități.

***

Amintim că, pe 23 noiembrie, în Republica Moldova s-au produs deconectări în masă a energiei electrice. Mii de consumatori au rămas în beznă, iar unii au fost reconectați abia a doua zi.  Incidentul s-a repetat după ce, pentru prima oară, s-a produs pe 15 noiembrie.Odată cu deconectările de energie electrică, transportul electric a ramas blocat, iar în orașe s-au produs ambuteiaje din cauza nefuncționării semafoarelor. Mai mult, serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată. Diplomatul rus a declarat după întrevedere că s-a discutat despre relațiile bilaterale ruso-moldovenești, dar și despre „evenimentele din țara vecină Ucraina”.

Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob cu hashtagul  #безвас (fără voi) în semn de protest față de agresiunea Rusiei.

Pe 24 noiembrie, la Președinție, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, convocată de președinta țării Maia Sandu. Consiliul a recomandat Guvernului:

(1) să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică

(2) să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice

(3) să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic

(4) să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: