Cât ne-a costat summitul din 1 iunie? După o lună, autoritățile anunță prezentarea raportului de cheltuieli
Full Article 2 minutes read

Cât ne-a costat summitul din 1 iunie? După o lună, autoritățile anunță prezentarea raportului de cheltuieli

Pe 6 iulie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Nicu Popescu va anunța cât a cheltuit Republica Moldova pentru organizarea summitului din 1 iunie, la care au participat circa 50 de șefi de stat și guverne. 

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu va susține, pe 6 iulie, o conferință de presă.

În cadrul acesteia, vicepremierul va aborda subiecte precum: raportul verbal al Consiliului European privind progresele Republicii Moldova în implementarea celor 9 recomandări, sinteza vizitelor peste hotare, dar și prezentarea cheltuielilor suportate de MAEIE pentru organizarea celei de-a doua ediții a Summit-ului Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023.

Pe 5 iunie, președinta Maia Sandu a declarat că beneficiile summitului depășesc cu mult costurile.

„În momentul în care Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are toate detaliile, o să facă public ca întotdeauna. Noi suntem transparenți. Au existat și anumite costuri care au fost acoperite de către Consiliul Uniunii Europene. În același timp, vreau să vă spun cu toată certitudinea, chiar dacă încă nu există suma finală și cred că în următoarele zile până la sfârșitul săptămânii sper că acest buget va fi publicat, că beneficiile depășesc cu mult costurile acestui summit. Vă rog să avem cu toții această înțelegere, să fie foarte clar”, a menționat președinta.

***

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Summitul a avut loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: