Câte familii s-au înregistrat pentru a primi compensaţii de la stat
Full Article 3 minutes read

Câte familii s-au înregistrat pentru a primi compensaţii de la stat

Peste jumătate de milion de familii s-au înregistrat deja pentru a primi compensaţii de la stat la facturile de energie electrică, termică și gaze naturale. Cei care nu au făcut-o, sunt îndemnați să se grăbească, întrucât până pe 15 noiembrie statul dorește să cunoască o cifră aproximativă a celor care au nevoie de ajutor. Declarațiile au fost făcute de către Ministrul Muncii şi Protecţiei sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Marcel Spătari susține că cetățenii s-au înregistrează foarte dinamic, iar statul nu s-a așteptat la un o asemenea cifră.

,,Până pe 15 noiembrie, îndemnăm familiile să se înregistreze. Și după 15 va fi posibil, dar este bine să avem atunci cea mai mare parte a familiilor deja în sistem. Zilele acestea se efectuează ultimele calcule pentru a vedea care vor fi tarifele compensate. Tariful mediu compensat la nivel de țară va fi între 14-15 lei pentru gazele naturale. Noi vom veni cu detalii foarte concrete în zilele ce urmează, pentru că pregătim şi hotărârea de guvern în acest sens. Fondurile care sunt disponibile ne permit să reducem factura pentru gazele naturale cam la jumătate, iar pentru încălzirea termică – cu 40 la sută. Pentru anul viitor căutăm resurse la nivel internațional. Vreau să înţelegeţi că aceste compensaţii sunt finanţate, în mare parte, din donaţiile ţărilor din vest”, a afirmat oficialul. 

Din spusele ministrului, pentru cei cu vulnerabilitate ridicată tariful va fi mai mic, iar pentru persoanele cu vulnerabilitate medie şi scăzută tariful va fi mai mare de 15 lei.

,,Este posibil ca atribuirea categoriei medii pentru cei neînregistraţi să fie valabilă doar pentru luna noiembrie. Este posibil ca în luna decembrie să se anunţe că cei care nu s-au  înregistrat să se înregistreze”, a declarat Spătari.

Amintim că pe 12 octombrie, Guvernul a lansat platforma online pentru stabilirea vulnerabilității energetice: compensații.gov.md. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, primele compensații vor fi acordate începând cu luna noiembrie. Pentru aceasta, însă, este nevoie ca familiile din Moldova să se înregistreze online.

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: