Cavcaliuc se va adresa la CEDO: Sunt încrezător că Înalta Curte va arăta că autoritățile R. Moldova au recurs la falsuri
Full Article 4 minutes read

Cavcaliuc se va adresa la CEDO: Sunt încrezător că Înalta Curte va arăta că autoritățile R. Moldova au recurs la falsuri

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a publicat, pe 29 ianuarie, un nou video pe pagina sa de Facebook. De această dată, Cavcaliuc a anunțat că va solicita magistraților de la CEDO examinarea încălcării drepturilor fundamentale ale sale de către instituțiile din R. Moldova. Dosarul va fi depus în câteva zile.

Cavaliuc susține că va prezenta toate probele necesare care, în opinia sa, i-ar demonstra nevinovăția.

„Interpolul nu au blocat dar a sistat orice căutare în privința mea. Autoritățile au fost puse într-o situație neplăcută. Ei în loc să recunoască că au recurs la ilegalități în privința mea au recurs mai departe la linșajul mediatic și spun că vor merge pe o comisie rogatorie în Marea Britanie. Am pregătit dosarul și toate probele care arată nevinovăția mea, dar și abuzurile, și falsurile care le-au făcut  cei din R. Moldova, doar pentru a-mi fabrica dosarele penale. În următoarele zile pe numele înaltei Curți va fi depus acest dosar pentru a solicita examinarea încălcării drepturilor fundamentale ale mele de către instituțiile din R. Moldova. Sunt încrezător că Înalta Curte va examina toate aceste probe, care sunt incontestabile, din punctul meu de vedere și care vor arăta că autoritățile RM au recurs doar la falsuri, lucruri și activități ilegale pentru a mă închide și reduce la tăcere și distruge partidul poiltic PACE”, a declarat liderul PACE.

Cavcaliuc a reiterat că nu a comis careva ilegalități pe parcursul activității sale profesionale și consideră că toate dosarele pe care le are au scopul de „a-l reduce la tăcere și distruge partidul politic PACE”.

Pe 19 ianuarie, ambasadorul britanic în Republica Moldova Steven Fisher a declarat a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că țara sa n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privința cetățenilor Republicii Moldova, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc.

După acest comentariu, în aceeași zi,  Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a menționat că, recent, a aflat că procedura a fost blocată, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).

„Ținând cont de această situație și având în vedere acțiunile de urmărire penală planificate în cadrul cauzelor penale, a fost formulată și remisă o cerere de 𝒄𝒐𝒎𝒊𝒔𝒊𝒆 𝒓𝒐𝒈𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii 𝐺ℎ𝑒𝑜𝑟𝑔ℎ𝑒 𝑃𝑒𝑡𝑖𝑐 (𝑖̂𝑛𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖) 𝑠̦𝑖 𝑅𝑢𝑠𝑙𝑎𝑛 𝑉𝑒𝑟𝑏𝑖𝑡̦𝑐ℎ𝑖 (𝑖̂n𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑖𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒 𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑢𝑠̦𝑒𝑙𝑜𝑟 „𝐾𝑎𝑙𝑎𝑠̦𝑛𝑖𝑐𝑜𝑣” 𝑖̂𝑛 𝑈𝑐𝑟𝑎𝑖𝑛𝑎)”, se arată în declarația procurorilor.

Gheorghe Cavcaliuc este învinuit de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv.

Pe 20 iulie 2021, Procuratura a confirmat că Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese. La începutul lunii august, acesta a fost filmat la Londra.

Pe 1 septembrie, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea lui Gheorghe Cavcaliuc, ex-șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: