Cavcaliuc susține că Spînu „va fi băgat la pușcărie” după învestirea noului Guvern. Replica ex-vicepremierului
Full Article 4 minutes read

Cavcaliuc susține că Spînu „va fi băgat la pușcărie” după învestirea noului Guvern. Replica ex-vicepremierului

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) Gheorghe Cavcaliuc a postat un mesaj video pe rețelele de socializare, în care a declarat că pe numele lui Andrei Spînu este pornită o cauză penală, în legătură cu acordul semnat cu Gazprom. Andrei Spînu, care în prezent deține funcția de secretar general al instituției prezidențiale, a comentat declarațiile. Oficialul l-a îndemnat pe liderul PACE, aflat la Londra, „să vină acasă și să vorbească cu procuratura”.

Pe 16 februarie, Gheorghe Cavcaliuc a publicat o înregistrare video pe pagina sa de Facebook, în care a făcut mai multe declarații controversate despre un presupus dosar penal, pornit pe numele lui Andrei Spînu.

„Lui Andrei Spînu incrimează că acesta nu avut împunterniciri din partea autorităților din Republica Moldova de a semna un acord cu Gazprom, i se incriminează că a prejudiciat statul cu peste 47 milioane de dolari, i se incriminează că a acceptat unilateral, fără a avea împuterniciri de a fi făcută revizuirea datoriilor la gaz pentru Republica Moldova, dar și de abuz de serviciu și daune în proporții deosebit de mari”, a declarat Cavcaliuc.

De asemenea, Cavcaliuc a spus că Andrei Spînu ar fi fost filat și interceptat, în vederea acumulării de probe pentru presupusul dosar penal.

Trucul cu numirea lui în funcție la președinție este o chestie pentru al adormi pe Andrei Spînu pentru ca acesta să convingă deputații, asupra cărora are influență, să voteze noul Guvern. Odată ce va fi votat Guvernul Andrei Spînu va merge la pușcărie în cel mai scurt timp”, a mai spus Gheorghe Cavcaliuc.

Secretarul general al Aparatului prezidențial Andrei Spînu a venit cu o reacție la declarațiile lui Gheorghe Cavcaliuc despre presupusul dosar penal intentat pe numele lui. Oficialul l-a catalogat ca un „un fugar, fricos și mincinos din Londra”, care „fâlfâie cu niște hârtii.”.

Am un mesaj pentru el, vino acasă omule și discută cu procuratura. PS: Când noi suntem uniți, ei înnebunesc”, a scris Andrei Spînu, pe canalul său de Telegram.

NM a solicitat un comentariu din partea Procuraturii cu privire la acuzațiile lui Cavcaliuc. De menționat că liderul PACE, în trecut șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

De menționat că în februarie 2021, Procuratura Generală a intentat trei procese penale pe numele lui Cavcaliuc pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”. Se întâmpla după ce, pe parcursul anului 2015, în perioada în care Cavcaliuc era șef interimar al IGP, fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, precum și ar fi acordat grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, PACE candidează și obține doar 1,28% din voturi, fapt pentru care nu accede în Parlament. În ajunul alegerilor, Cavcaliuc, a plecat din Republica Moldova. Ulterior, la 27 iulie, Procuratura raionului Sîngerei a dispus anunțarea în căutare a politicianului. Cavcaliuc este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemare la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” în dosarul „Verde de briliant”. Se întâmpla după ce mai mulți membri ai partidului PACE l-au stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei.

La 1 septembrie 2021, Cavcaliuc și-a deschis la Londra o companie – Success for you LTD, iar pentru perfectarea actelor a folosit cetățenia română.

În octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale îl citează pe Cavcaliuc, în calitate de învinuit, în două noi cauze penale. Este vorba de două dosare fabricate de IGP în 2018, care vizează înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnikov” în Ucraina. Politicianul pledează nevinovat și susține că este persecutat.

RISE Moldova a dezvăluit într-o anchetă că, în 2015-2016, perioada când deținea funcția de șef-adjunct la IGP, Cavcaliuc avea discuții non-formale cu liderul Partidului Socialiștilor din acea perioadă, Igor Dodon. Cei doi foloseau o aplicație criptată. Cavcaliuc avea numele de utilizator „Goțman”, iar Dodon – „Kremlinovici”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: