CC a decis: Decretul privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este constituțional
Full Article 2 minutes read

CC a decis: Decretul privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este constituțional

Decretul semnat de președinta țării, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, corespude Constituției. Este concluzia judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), care au examinat pe 22 martie sesizarea depusă de patru deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM).

x

Hotărârea este definitivă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sesizarea a fost depusă de către deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea.

***

Pe 16 martie, șefa statului a inițiat noi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în vedere găsirii unei soluții pentru depășirea crizei politice. În timpul discuțiilor dintre Maia Sandu și reprezentanții PSRM, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai vrea să preia funcția de premier. La scurt timp după acest anunț, șefa statului l-a desemnat pe deputatul PAS Igor Grosu în această funcție.

În debutul ședinței parlamentului din 18 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a anunțat crearea unei noi majorități parlamentare care îl propune pe Vladimir Golovatiuc, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, la funcția de prim-ministru. De asemenea, deputatul socialist a anunțat că majoritatea parlamentară o invită pe președinta țării Maia Sandu la noi consultări.

Administrația prezidențială a răspuns că Maia Sandu ar putea lansa noi discuții pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru numai după ce vor fi „consumate” efectele decretului privind numirea lui Igor Grosu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: