CC a decis: Decretul privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este constituțional
Full Article 2 minutes read

CC a decis: Decretul privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier este constituțional

Decretul semnat de președinta țării, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, corespude Constituției. Este concluzia judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), care au examinat pe 22 martie sesizarea depusă de patru deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM).

Hotărârea este definitivă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sesizarea a fost depusă de către deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea.

***

Pe 16 martie, șefa statului a inițiat noi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în vedere găsirii unei soluții pentru depășirea crizei politice. În timpul discuțiilor dintre Maia Sandu și reprezentanții PSRM, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai vrea să preia funcția de premier. La scurt timp după acest anunț, șefa statului l-a desemnat pe deputatul PAS Igor Grosu în această funcție.

În debutul ședinței parlamentului din 18 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a anunțat crearea unei noi majorități parlamentare care îl propune pe Vladimir Golovatiuc, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, la funcția de prim-ministru. De asemenea, deputatul socialist a anunțat că majoritatea parlamentară o invită pe președinta țării Maia Sandu la noi consultări.

Administrația prezidențială a răspuns că Maia Sandu ar putea lansa noi discuții pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru numai după ce vor fi „consumate” efectele decretului privind numirea lui Igor Grosu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: