CC a decis: Natalia Gavrilița NU a fost desemnată legal, pentru a doua oară, la funcția de premier
Full Article 3 minutes read

CC a decis: Natalia Gavrilița NU a fost desemnată legal, pentru a doua oară, la funcția de premier

Decretul de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova nu corespunde Constituției. Concluzia aparține judecătorilor Curții Constituționale (CC) și a fost făcută în urma examinării sesizării depuse de Partidul Socialiștilor (PSRM). Hotărârea a fost pronunțată pe 23 februarie de către președinta CC, Domnica Manole.

x

„Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova numărul 32 din 11 februarie 2021, privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. Pentr a fi respectat art. 98, al. 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări. Se declară inadmisibilă sesizarea în partea în care se cere de a se aprecia dacă, prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, președintele a săvărșit o faptă gravă”, a dat citire deciziei președinta CC, Domnica Manole.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Înalta Curte a fost sesizată de către socialiști, după ce președintele a refuzat să o desemneze pe Mariana Durleșteanu, propusă de o majoritate creată în Parlament și a anunțat că o desemnează, repetat, pe Natalia Gavrilița. Aceștia susțin că decizia anunțată încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită.

„Atribuția președintelui de a propune candidatul la funcția de prim-ministru constituie o obligație constituțională. În același timp, conform hotărârii CC din 2020, Curtea a stabilit că, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritate. (…) Noi considerăm că președintele Republicii Moldova, semnând decretul care se dezbate astăzi, a ignorat și hotărârile CC și buchia Consituției”, a argumentat deputatul Vasile Bolea.

De cealaltă parte, consiliera prezidențială Olesea Stamate a argumentat că „a permite unei majorități parlamentare conjuncturale în care se regăsesc persoane cu grave încălcări de integritate să desemneze prin anularea normei constituționale și a atribuției exclusive a președintelui de a desemna candidatul la funcția de prim-ministru ar însemna un risc enorm pentru recapturarea executivului de către grupări oligarhice”.

***

Pe 16 februarie, Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

În cadrul ședinței din 11 februarie, deputații nu au susținut-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru. Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: