CC a decis: Străinii declarați indezirabili au dreptul să cunoască motivele îndepărtării lor de pe teritoriul țării
Full Article 2 minutes read

CC a decis: Străinii declarați indezirabili au dreptul să cunoască motivele îndepărtării lor de pe teritoriul țării

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederi ale legii cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională a decis ca cetățenii străini să cunoască motivele îndepărtării lor de pe teritoriul Republicii Moldova, declarând neconstituționale prevederile care interziceau acest lucru.

Potrivit președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, deciziile luate „remediază mecanismele deficitare în legea privind regimul străinilor, oferindu-le garanții efective atunci când se pune problema expulzării lor de pe teritoriul statului moldovean”.

Până la modificările de rigoare, decizia privind declararea străinului ca persoană indezirabilă din rațiuni de securitate națională va conține un rezumat al motivelor de o manieră compatibilă cu interesul legitim al securității naționale, fiindu-i notificată străinului sub această formă, a adăugat Manole.

***

Cel mai cunoscut caz de declarare a străinilor drept persoane indezirabile și expulzare a fost al celor 7 profesori turci care lucrau la Liceul „Orizont”. În septembrie 2018, aceștia au fost reținuți și transportați într-o direcție necunoscută de ofițerii SIS.

Ulterior, ei au fost expulzați în Turcia, unde au fost condamnați la închisoare cu executare. Acțiunea de expulzare a fost ilegală, deoarece pedagogii au solicitat azil politic în Moldova și puteau fi alungați din țară numai în urma deciziei instanței. Unii dintre ei locuiau în țara noastră de peste 20 de ani și și-au întemeiat familii.

În iunie 2019, CEDO a condamnat Moldova din cauza încălcării drepturilor pedagogilor expulzați și a decis că guvernul trebuie să achite compensații de 25 mii de euro. Abia pste un an de la expulzare, Procuratura Chișinău a inițial un dosar pe acest caz. În februarie 2020 a devenit cunoscut faptul că în dosar figurează un singur învinuit – fostul șef al SIS, Vasile Botnari.

În septembrie 2020, în presă a apărut informația că Botnari a fost amendat cu 88 mii de lei și i s-a interzis să ocupe funcții publice timp de 5 ani. De asemenea, Botnari și-a asumat să achite cei 125 mii de euro, care potrivit deciziei CEDO, urmau să fie primiți de familiile profesorilor turci, precum și 343 mii de lei pentru avionul charter cu care au fost transportați cei 7 bărbați în Turcia.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: