„Ce mesaj transmiteți poporului?” Un deputat socialist a fost luat la rost de o judecătoare a Curții Constituționale
Full Article 2 minutes read

„Ce mesaj transmiteți poporului?” Un deputat socialist a fost luat la rost de o judecătoare a Curții Constituționale

Judecătoarea Curții Constituționale (CC) Liuba Șova l-a întrebat pe președintele comisiei juridice din cadrul parlamentului, deputatul PSRM, Vlasile Bolea, din ce motiv la ședința legislativului din 2 aprilie a fost lipsă de cvorum, dacă „pachetul de măsuri anticriză” era atât de important. Întrebarea a parvenit în cadrul ședinței CC din 13 aprilie în care înalta curte examinează constituționalitatea legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului. 

Liba Șova s-a referit la spusele lui Bolea, potrivit căruia nu există niciun mecanism care să constrângă deputații să participe la ședințele legislativului.

„Ați enumerat atâtea intenții nobile pentru aprobarea măsurilor anticriză, dar dacă acestea sunt atât de nobile, nu a fost un motiv suficient de bun pentru asigurarea cvorumului? Oare este nevoie de o bâtă pentru a constrânge deputații?”, a întrebat judecătoarea CC.

„Ați spus că deputații nu au venit la ședință pentru că era doar o formalitate. Vreți să spuneți că deputații nu trebuie să participe?”, a întrebat Șova.

În replică, deputatul PSRM a răspuns că magistratul a ajuns singură la această concluzie. Acesta a motivat că  unii parlamentari nu au vrut să se supună riscului de infectare

„Alții au considerat că nu există nevoie neapărată pentru prezența lor, pentru că au făcut cunoștință cu proiectul și formal nu aveau posibilitate să pună întrebări, iar alți deputați au spus că susțin proiectul și din acest motiv au considerat că nu este necesar să se prezinte la ședință”, a mai spus Bolea.

„Ați invocat pericolul infectării cu COVID-19. Dacă mâine alți cetățeni care sunt polițiști, brutari sau medici, de exemplu, ne spun că nu ies la muncă, pentru că deputații nu își fac datoria. Ce mesaj transmiteți poporului? Suntem toți cu mănuși, măști, păstrăm distanța socială”, a comentat judecătoarea Liuba Șova.

„Eu nu transmit acest mesaj cetățenilor. Ca și președinte al Comisiei Juridice sunt la serviciu. Fiecare deputat răspunde pentru sine”, a fost răspunsul lui Vasile Bolea.

Ședința parlamentului din 2 aprilie, în cadrul căreia urma să fie aprobată angajarea răspunderii de guvern nu a avut loc din lipsă de cvorum. La ședință s-au prezentat doar 39 de deputați. Nu și-au făcut apariția majoritatea aleșilor din PSRM și PDM.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: