Ce pot face consumatorii care nu și-au primit facturile pentru gaz? Precizările Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Ce pot face consumatorii care nu și-au primit facturile pentru gaz? Precizările Moldovagaz

Consumatorii casnici care nu și-au primit facturile pentru gaz au la dispoziție două căi de a soluționa situația: să facă o solicitare online sau să se prezinte la centrul Moldovagaz din str. Pușkin a capitalei. Precizările au fost făcute de către reprezentanții Moldovagaz, într-un comunicat de presă publicat pe 18 ianuarie. 

În cazul în care consumatorul nu a recepționat factura de plată pentru gazele naturale mai mult de o lună și dorește să achite volumele consumate, este necesar să prezinte fotografia contorului, cu situația la zi, la Centrul relații cu consumatorii din str. Pușkin 64, Chișinău. Aici va avea loc calcularea estimativă a contravalorii volumului consumat și achitarea unui avans în contul personal, atribuit adresei locului de consum.

Cea de a 2 opțiune este ca persoana să se adreseze prin aplicațiile online Telegram, ViberChatBot sau „Cabinetul personal al consumatorului” cu atașarea fotografiei contorului, cu situația la zi, pentru transmiterea duplicatului facturilor corectat cu suma contravalorii volumului consumat (avansul) la adresa electronică a consumatorului.

„În luna următoare urmează să recepționați factura de plată, în care se va reflecta volumul de gaze naturale facturat în baza indicilor contorului transmiși prin poză, avansul achitat, precum și compensația din partea Guvernului Republicii Moldova”, comunică reprezentanții Moldovagaz.

Achitarea unor astfel de facturi se efectuează la oficiile poștale, băncile comerciale sau online prin site-ul www.moldovagaz.md (rubrica ”Achita factura”) cu corectarea sumei avansului, care urmează să fie depus pe contul consumatorului.

***

Natalia Gavrilița a anunțat pe 18 ianuarie că Guvernul va majora mărimea compensațiilor pentru agentul termic, nu și pentru facturile la gaz.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Totuși, oficialul estimează că, luna viitoare, prețul la bursă pentru gaz va scădea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: