Ce se afla în „kuliok”? Plahotniuc vorbește despre dosarul în care este vizat Dodon
Full Article 4 minutes read

Ce se afla în „kuliok”? Plahotniuc vorbește despre dosarul în care este vizat Dodon

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat că nu a fost audiat în dosarul „Kuliok” împotriva ex președintelui Igor Dodon. Plahotniuc a afirmat acest lucru într- un interviu acordat portulului tribuna.md, evitând în același timp să răspundă ce era exact în punga pe care i-a dat-o lui Dodon.

„Referitor la întrebarea ce fost în acel „kuliok”, eu nu pot face declarație atât timp cât există dosarul respectiv în judecată și cât timp există posibilitatea de a mi se cere o declarație în acest sens”, a declarat Plahotniuc.

Plahotniuc susține că cunoaște despre faptul că este vizat și în dosarul „kuliok” în calitate de martor, însă are mai multe semne de întrebare.

„Am auzit ca dosarul respectiv a și fost trimis în judecată. Am mai auzit că procurorii au invocat că și eu, printre alte persoane, sunt vizat ca martor în acest dosar. Și apoi a fost și o declarație a Ministerului Justiției precum că aș putea fi și eu acuzat acum de corupere activă. Probabil acesta este modul prin care mi se dă de înțeles ce declarații ar fi indicat să fac (sau să nu fac) referitor la conținutul sacoșei, pentru cine și pentru ce era destinată sacoșa. Căci declarații pe așa subiecte eu nu am făcut. Dar aici am o curiozitate: cum atunci Procuratura instrumentează învinuirea adusă lui Dodon, fără ca eu să fi dat o declarație în acest sens? Ce alte probe au pus procurorii acolo?”, se întreabă Plahotniuc.

În același timp, el a remarcat că nu pretinde că Dodon „nu are păcate”.

„Nu zic că Dodon nu are păcate, dar PAS pretinde că azi construiește în Moldova Statul de Drept! De ce dar în acest proces ei încă n-au ajuns la etapa când toate dosarele trebuie să fie cu probe, nu cu presupuneri și povești? Sau poate că au și ei (ca domnul Ghimpu) vreun as în mânecă și noi toți nu știm?”.

NM a solicitat o reacție de la Procuratura Anticorupție, dar încă nu am primit un răspuns.

UPDATE: 16.54  „Referitor la declarațiile lui Vladimir Plahotniuc apărute în spațiul online cu privire la dosarul denumit generic ,,Kuliok”, vă informăm că acesta are statut de învinuit în cadrul dosarului menționat și Procuratura Anticorupție tratează această declarație ca poziția procesuală a acestuia de apărare, ceea ce nu influențează probele administrate pe caz în sensul susținerii acuzațiilor aduse”, a precizat Procuratura Anticorupție, într-un mesaj expediat la adresa redacției.

***

Dosarul denumit generic „Kuliok” în care este vizat fostul șef de stat Igor Dodon, a fost trimis în judecată, la începutul lunii octombrie curent. Acesta este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al țării în perioada lunii iunie 2019.

Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA.

Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid, a declarat Procuratura Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: