Ce se ascunde după „secretul fiscal”? Un deputat PAS sesizează CC, după ce i-au fost refuzate informații privind impozitele fratelui lui Dodon
Full Article 2 minutes read

Ce se ascunde după „secretul fiscal”? Un deputat PAS sesizează CC, după ce i-au fost refuzate informații privind impozitele fratelui lui Dodon

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a sesizat Curtea Constituțională, după ce Serviciul Fiscal a refuzat să-i ofere informații despre depozitele achitate de Alexandru Dodon, fratele liderului Partidului Socialiștilor. Într-un briefing din 25 februarie, parlamentarul a argumentat că „secretul fiscal” este un argument abuziv. 

Dumitru Alaiba susține că a solicitat de la Serviciul Fiscal o informație privind cuantumul impozitelor achitate de Alexandru Dodon și de către firmele în care acesta este fondator sau cofondator între 2017-2021. Răspunsul Serviciului Fiscal a fost că „Informația nu poate fi prezentată, pentru că aceasta constituie secret fiscal”.

„Am considerat oportun și necesar să sesizez Curtea Constituțională, pentru a clarifica și pentru a începe o conservație despre acest concept de „secret fiscal”, care în țara noastră este mult prea larg și permite abuzuri pe bandă rulantă. (…) Orice fel de informație menținută de instituțiile statului există pentru că oamenii plătesc impozite. De aceea, oamenii au dreptul să știe absolut tot ce se întâmplă în instituțiile statului, cu unele limitări clare: protecția cetățeanului și securitatea națională”.

Deputatul PAS a îndemnat jurnaliștii și angajații ONG-urilor cărora li s-au refuzat informațiile solicitate, invocându-se „secretul fiscal”, să îi trimită documentele respective, pentru a colecta cât mai multe cazuri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: