„E începutul”. Lukașenko a calificat războiul din Ucraina drept „parte a marii redistribuiri a lumii”
Full Article 3 minutes read

„E începutul”. Lukașenko a calificat războiul din Ucraina drept „parte a marii redistribuiri a lumii”

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko susține că războiul din Ucraina ar fi nimic altceva decât „începutul unei mari redistribuiri a lumii, în care statele mici vor avea de suferit”, informează Belta. Totodată, acesta a declarat că nu intenționează să implice armata belarusă în războiul din Ucraina decât în cazul în care va fi atacat Belarusul.

„Nimeni nu știe cum se va sfârși acolo (nr. în Ucraina). Ceea ce se întâmplă în Ucraina este începutul. Acesta este unul dintre elementele marii reîmpărțiri a lumii. Se vor sparge, se vor prăbuși. Micile state vor avea de suferit”, a spus Lukașenko.

„Dacă vor lovi Mazyr, noi vom lovi Kievul, fără să intrăm în Ucraina

Liderul de la Minsk s-a arătat convins că Vestul intenționează să atragă Belarusul într-un război cu Ucraina.

„Niciodată Putin nu m-a rugat: haide, intră, să nimicim pe cineva în Ucraina, etc. Însă ei (Vestul) ne împing în acest conflict, ca să se lămurească cu Rusia și Belarusul și să aducă linia frontului la Piter și Rostov. În 2020 nu au reușit, continuă să o facă prin alte mijloace. Pentru mine este important să nu ne implicăm în conflictul ucrainean, ci să facem ca acesta să se încheie cât mai curând”, a spus Lukașenko.

Președintele belarus a amintit de armamentul pe care îl deține Rusia.

„Ucrainenii, Zelenski, cer armament cu rază lungă ca să lovească orașele Rusiei: Kursk, Rostov, Orel, Belgorod. Orașele vecine. Însă acest lucru este inadmisibil. Pentru că Rusia în acest caz va aplica armament nou. Și îl va aplica asupra Kievului, asupra celor care adoptă decizii. De aceea se cam tem. Însă nu depinde de ei, ci de cât de mult îi vor împinge americanii în acest război”, a mai spus politicianul.

Lukașenko a reiterat că Belarusul nu se va implica în războiul din Ucraina, însă a avertizat că va riposta în cazul unui atac.

„Nu intenționăm să intrăm nicăieri, atâta timp cât nu s-a trecut de linia roșie. Îndată ce veți trece frontiera noastră sau veți ținti uzina petrolieră de la Mazyr, iar ei au avut astfel de gânduri poznașe, vom răspunde instantaneu. De aceea – nu ne atingeți și noi nu intenționăm să venim la voi. (…) Dacă veți lovi Mazyr, noi vom lovi Kievul, trebuie să înțeleagă asta. Dar ca să lovească, trebuie să aibă cu ce. Noi avem cu ce”, a adăugat președintele belarus.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: