„Ce va fi mâine? Plecăm? Rămânem?”. Reacții la un an de la începutul asaltului militar al Rusiei împotriva Ucrainei
Full Article 6 minutes read

„Ce va fi mâine? Plecăm? Rămânem?”. Reacții la un an de la începutul asaltului militar al Rusiei împotriva Ucrainei

Marcarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, a declanșat un val de reacții în mediul online. Unii și-au amintit cum i-a lovit vestea despre război, iar alții au relatat despre frica pe care au simțit-o și care încă nu a trecut, însă pe toți îi leagă gândurile despre pace și mesajele de solidaritate cu poporul ucrainean.

Ex-premierul Ion Chicu i-a îndemnat pe oameni să se roage pentru pace.

„Condamnăm războiul din Ucraina! Dar, haideți să ne iubim și să ne îngrijim de Țara noastră! Ne rugăm pentru Pace!”, a scris Ion Chicu.

„24 februarie. Niciodată nu vom uita!”, a adăugat jurnalistul român Mihai Burciu.

„Nu voi scrie nimic – nu pot. A trecut un an, cel mai rău din viața mea, Nu, nu m-am obișnuit. Mai ușor tot nu a devenit. Foarte dureros”, s-a împărtășit cu gândurile sale depuatata PAS, Natalia Davidovici.

La la un an de la începutul asaltului militar al Rusiei împotriva Ucrainei, deputatul Radu Marian susține că Republica Moldova știe unde merge – spre pacea, prosperitatea și libertatea Uniunii Europene.

„24 februarie 2022 a fost probabil cea mai tristă zi din viața mea. Nu trăisem niciodată timpuri de război și credeam că acest lucru e de neconceput în secolul 21 în Europa.

Dar Rusia lui Putin a decis altfel. Invazia lor barbară în Ucraina a zdruncinat pacea și securitatea Ucrainei, Moldovei și continentului european așa cum nu a făcut-o nimeni de la Hitler încoace.

Însă chiar și în cele mai negre perioade, calitățile bune ale umanității au ieșit la iveală în ultimele 12 luni: Eroismul ucrainenilor, unitatea lumii libere, a UE și NATO, bunătatea moldovenilor și europenilor care au primit în casele lor milioane de refugiați ucraineni.

Rezultatul unității lumii libere este că Ucraina sta bine pe picioare, iar Rusia deja a pierdut. A câtă oară pe parcursul ultimelor decenii, democrația a demonstrat că este net superioară autoritarismului”, a remarcat Radu Marian.

Vloggerul Ion Andronache este sigur că Ucraina va învinge.

„Un an în urmă, pe 24 Februarie 2022, m-am trezit și am început să citesc știrile. Mâna îmi tremura, ochii îmi lăcrimau și inima bătea mai repede decât deobicei… de furie, spaimă și îngrijorare.

Deși noi am plecat din Moldova, aseară citeam fake-urile separatiștilor și n-am mai putut dormi… tot din aceleași motive.

Un an descreierații continuă să ucidă în Ucraina. Un an țin piept curajoșii ucraineni, apărându-și țara, apărându-ne pe noi și întreaga Europă.

Ucraina va învinge! Pentru că așa trebuie și altfel nu poate fi, iar fiecare din noi care vrem o lume liberă și pașnică trebuie să ne arătam sprijinul, așa cum putem, față de Ucraina.
Слава Україні!” susține Ion Andronche.

Jurnalista Sorina Obreja consideră că Vladimir Putin a devenit cel mai urât om de pe planeta și tot ce a obținut prin acest război prostesc a fost să-și transforme țara într-un cuib al falsurilor și al terorii.

„24 februarie 2022. Aproape de ora șase m-a trezit zgomotul unor bubuituri de care niciodată nu mai auzisem. Război? Părea ireal. Așa ceva nu poate fi aici și acum.

Dar era. Și era atât de aproape. Ce fac cu copilul? Cum mi-l păzesc? Ce va fi mâine? Plecăm? Rămânem? Să pun niște pături în beci sau… unde? Nu. Să stăm calmi, să vedem ce putem face și cum putem fi utili, când alături mor atâția oameni și atâția ajung pe drumuri.

Mi-am dus copilul la școală și eu m-am strecurat printre voluntarii de la Moldova pentru Pace.

La Palanca, la filmări: femeia cu un nou-născut în brațe, cu fetița de mână și bunica alături, trecând granița pe jos, venite dintr-un sat din Nikolaev, făcut una cu pământul. Tremurau de frig și frică în mulțimea de mii de ucraineni de la vamă – mi-am înghițit întrebarea în fața lor, am plâns cu ele și așa mi-a rămas războiul întipărit.

Putin a devenit cel mai urât om de pe planetă și tot ce a obținut prin acest război prostesc a fost să-și transforme țara într-un cuib al falsurilor și al terorii.

Ucraina rezistă și va învinge. A învins deja prin curaj și rezistență. Pacea, care era un cuvânt atât de abstract pentru noi, ne-a devenit speranță. Pace ne dorim cu toții”, a scris Sorina Obreja.

Ex-ministrul Andrei Spînu scrie că, noi, moldovenii, trebuie să facem tot ce putem să ajutăm Ucraina.

„Exact un an în urmă, Rusia a atacat militar Ucraina. Rusia a atacat orașe, sate, femei, copii, mame, tați, frați, surori, bunei, tineri, elevi, studenți, medici, a atacat pe fiecare din Ucraina.

Țara noastră, Moldova, noi, moldovenii, trebuie să facem tot ce putem să ajutăm Ucraina. Victoria Ucrainei înseamnă și victoria Moldovei.

La un an de zile de război, lucrurile sunt clare. Agresorul este Rusia. Pacea și libertatea este Ucraina, Moldova și Europa”,  a precizat Andrei Spînu.

 Fondatoarea organizației MAD-Aid, Victoria Dunford, spune că asemenea evenimente sunt greu de digerat.

„Nu vreau să mă trezesc niciodată așa cum am făcut-o anul trecut în această zi, în ecouri de bombe. Și eram departe, în altă țară.

Fără speranță, frică, incertitudine, luare rapidă a deciziilor și apoi un an foarte aglomerat.
Un an care schimbă istoria generației noastre, un an în care suntem atât de aproape de război și eu una speram să nu se întâmple în timpul vieții mele.

Este departe de a fi terminat, mii de familii, vieți distruse și distruse. Copiii au rămas fără părinți și părinți care și-au pierdut copiii.

Putem încerca din greu să analizăm informațiile nerostite, putem încerca să avem sens, putem încerca să ghicim când se va termina asta – dar realitatea este că oamenii mor, oamenii nu au case, încălzire, locuri de muncă. În multe cazuri fără abilități lingvistice și mame care nu găsesc o modalitate de a le spune copiilor lor despre acest război.

Este greu de realizat că este deja un an! O zi din an în care nu vreau să mă mai trezesc niciodată așa 24/02/2022” a declarat Victoria Dunford.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: