Cea de-a 4 persoană cu dublă identitate în R. Moldova: Actul i-a fost perfectat ca identitate sub acoperire
Full Article 2 minutes read

Cea de-a 4 persoană cu dublă identitate în R. Moldova: Actul i-a fost perfectat ca identitate sub acoperire

Pe lângă Plahotniuc, Djași, Damir – și Gherman Gorbunțov a primit identitate dublă în 2019. Declarația a fost făcută de șeful Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui Eșanu, actul lui Gorbunțov a fost perfectat ca agent sub acoperire.

„Eu nu știu unde stă persoana. Detaliile sunt mai puțin importante în acest aspect. Cert este că actul i-a fost perfectat ca identitate sub acoperire. Sunt două proceduri cum se creează identitățile duble sau false, când este vorba de un agent sub acoperire și protecția martorilor. Cazul lui Gorbunțov este agent sub acoperire”, a spus Eșanu.

La fel, potrivit șefului ASP, cu o solicitare de a perfecta actul lui Gorbunțov a venit Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova. Cazul a avut loc în 2019.

„Cert este că eu pe acest dosar nu văd nici o mișcare. Dacă în cazul lui Damir arestările din ultimul timp vizează și această identitate falsă, atunci în cazul lui Gorbunțov văd o pauză completă”, a declarat Eșanu.

Șeful ASP a mai spus că German Gorbunțov și acum are acest act de identitate. „Îmi scapă numele acum”, a precizat Eșanu.

La întrebarea prezentatoarei emisiunii, dacă numele este Chirov Ivan, șeful Agenției a declarat: „Da, e foarte pe aproape”, a conchis el.

Mircea Eșanu a mai confirmat că în 2019, când MAI a solicitat perfectarea identității duble la șefia Ministerului se afla Alexandru Jizdan, iar la Inspectoratului General al Poliției – Alexandru Pînzari.

***

În decembrie 2019, ZdG a scris că fostul preşedinte şi acţionar majoritar al băncii falimentare Universalbank din R. Moldova, în perioada 2008-2011, dar şi fost proprietar al mai multor bănci din Federaţia Rusă, implicate în scheme de spălare de bani şi evaziuni fiscale, Gherman Gorbunţov a fost supranumit de presa din Rusia „bancherul negru”, pentru legăturile sale cu structurile mafiote.

Bancherul Gherman Gorbunţov a fost cercetat şi în R. Moldova în cadrul mai multor dosare penale, printre care de şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei tentative de omor. În martie 2012, a fost victima unei tentative eşuate de asasinat, la Londra.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: