Ceban anunță că va merge în Rusia pentru a se întâlni cu conducerea Gazprom: „Interesul este să avem gaze”
Full Article 4 minutes read

Ceban anunță că va merge în Rusia pentru a se întâlni cu conducerea Gazprom: „Interesul este să avem gaze”

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că va merge, săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg, acolo unde ar urma să aibă întrevederi cu reprezentanți ai concernului rus Gazprom. Ceban nu exclude că ar putea negocia livrările de gaze rusești în Moldova inclusiv cu directorul Gazprom, Alexei Miller. „Interesul este să avem gaze și continuitate”, a declarat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

„Cred că voi avea posibilitatea săptămâna viitoare să mă deplasez la Sankt-Petersburg și voi avea discuții cu colegii de la Gazprom, inclusiv cu domnul Miller, dacă evident va găsi loc în agendă. Pe noi ne interesează să continuăm relațiile contractuale după 1 octombrie. Evident, nu doar e vorba de volume de gaze. Sunt multe întrebări pe agenda discuțiilor și, respectiv, voi menționa că trebuie timp pentru auditul comandat de Guvern”, a declarat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz declară că interesul Moldovei este de a avea „gaze, volume și continuitate”, urmare a contractului semnat cu Gazprom. Ceban spune că ar fi gata să negocieze un nou contract de achiziție a gazelor rusești alături de vicepremierul Andrei Spînu, pe care „l-a lăudat” pentru buna gestionare a crizei energetice cu care s-a confruntat țara noastră în ultimul an.

„Da, desigur, aș merge cu Spînu. Dumnealui este viceprim-ministru și ceea ce a făcut dumnealui pentru securitatea energetică a țării într-o perioadă scurtă de timp… Nu știu dacă am avut noi o așa situație de criză. Pe de o parte este riscul sistării volumelor de gaze, iar pe de altă parte o povară financiară foarte mare. Să gestionezi într-o așa situație e foarte complicat, trebuie să recunoaștem. Eu apreciez înalt contribuția personală a dumnealui”, a ținut să precizeze Ceban.

Amintim că în toamna anului trecut, după mai multe negocieri, Republica Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Conform acordului semnat la Sankt Petersburg, contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pe o perioadă de cinci ani după formula de preț propusă de partea moldovenească. De asemenea, părțile au ajuns la un acord privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz pentru partea dreaptă a Nistrului și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. Contractul semnat de Andrei Spînu a fost ulterior criticat de opoziția parlamentară, dar și societatea civilă, care au acuzat guvernarea că nu ar fi reușit să negocieze un contract mai avantajos pentru țara noastră.

Precizăm că timp de un an, prețul la gazele naturale în țara noastră a crescut de peste 5 ori. Astfel, dacă în luna septembrie a anului trecut consumatorii casnici achitau un preț de 4,20 de lei pentru un metru cub de gaz consumat, astăzi moldovenii achită 23 de lei. Prețul ar urma să fie majorat, în scurt timp. În acest sens, Moldovagaz a declarat că va cere ANRE-ului să aprobe un tarif de 31 de lei, cu TVA inclus, chiar dacă prețul real ar fi de 36 de lei. Autoritățile spun că de vină ar fi războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și dau asigurări că vor compensa, și în acest an, factura la căldură și gaze naturale pentru cetățenii vulnerabili din punct de vedere energetic. Potrivit ministrului Muncii, doar 1% din populația țării ar putea să-și onoreze facturile la prețurile actuale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: