Ceban cere ca Președinția, Guvernul și Parlamentul să fie deconectate de la căldură (LIVE)
Full Article 3 minutes read

Ceban cere ca Președinția, Guvernul și Parlamentul să fie deconectate de la căldură (LIVE)

Primarul capitalei Ion Ceban solicită ca instituțiile publice din capitală, inclusiv Primăria, Președinția, Parlamentul, Guvernul și Ministerele, să fie deconectate de la agentul termic. În locul acestora, ar urma să fie conectate blocurile de locuințe. Edilul susține că la Primărie au parvenit mai multe plângeri de la locuitorii capitalei, care susțin că „îngheață” și cer să fie pornită încălzirea centralizată.

Ion Ceban susține că autoritățile nu au luat o decizie finală cu privire la vacanța elevilor, aceasta urmând să fie prelungită cu încă o săptămână.

„Astăzi grădinițele, spitalele sunt conectate la agentul termic. În zilele de weekend facem economie și se dă la minimum în grădinițe. În școli a fost sistată pe durata vacanței – au fost trimiși copiii acasă, să înghețe în apartamente. Cu toate aceste economii care sunt făcute pe seama copiilor, știu că se încearcă să se dea încă o săptămână de vacanță, invocând că e cod roșu de covid. Până la urmă, nu este foarte clar motivul. Până astăzi, nu avem claritate și nu am fost informați, iar combinatele școlărești nu știu dacă să procure alimentele pentru școli. Din informația pe care o am, Comisia planifica să mai adauge o săptămână de vacanță, însă nu am văzut să fie publicată o decizie”, a declarat Ceban pe 28 octombrie, într-o intervenție live.

Primarul Ion Ceban a anunțat că va expedia astăzi o scrisoare, cu solicitarea ca instituțiile publice din capitală să fie deconectate de la agentul termic.

„Sugestia mea este să deconectăm Guvernul, Parlamentul și Președinția, Ministerele și toate birourile funcționarilor și să conectăm căldura în locuințele oamenilor. Și Primăria se va deconecta în aceste zile, specialiștii au făcut testări, vom solicita să fie pornită mai târziu. (…) Să pornească prioritar la familiile cu copii mici, la persoanele care îngheață în casă și sunt nevoiți să folosească tot felul de aparate ca să se încălzească. Oamenii pornesc aragazul, ceea ce este foarte periculos”, a conchis Ceban.

Amintim că, vineri, 22 octombrie 2021, în capitală a fost dat startul sezonului termic 2021-2022 pentru toți consumatorii. În prezent, beneficiază de încălzire toate cele 133 de instituții de educație timpurie din capitală și 98 de școli și licee din cele 135. De asemenea, 49 din 62 de instituții medico-sanitare publice din municipiu sunt conectate la agentul termic. O parte din acestea dispun de centrale termice autonome. În total, circa 30% dintre obiectivele din capitală au fost conectate la căldură.

Anual, odată cu începerea sezonului de încălzire, Primăria solicită Întreprinderii de Stat „Termoelectrica” S.A., în baza relațiilor contractuale, să conecteze fondul locativ municipal la rețeaua termică centralizată, atunci când trei zile consecutiv sunt înregistrate temperaturi medii zilnice de până la +10 ˚C.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: