(DOC) Ceban publică un demers al ministrului de Interne, prin care se sugerează evitarea deconectării iluminării stradale. Revenco îl acuză de manipulare
Full Article 4 minutes read

(DOC) Ceban publică un demers al ministrului de Interne, prin care se sugerează evitarea deconectării iluminării stradale. Revenco îl acuză de manipulare

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a publicat un demers, semnat de ministra Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, în care aceasta îi îndeamnă pe primari să examineze deconectarea iluminatului stradal drept ultima opțiune de economisire a electricității. De cealaltă parte, Revenco susține că edilul încearcă să manipuleze cu informații învechite. Mai exact, deși recunoaște că documentul este autentic, șefa de la MAI a subliniat că acesta a fost publicat înainte de lansarea apelurilor publice pentru reducerea consumului de energie electrică.

„Racul, broasca și știuca. Cam așa este și despre cei de la guvernare. MAI nu este pentru deconectarea iluminatului stradal”, a scris Ion Ceban pe rețelele de socializare.

Edilul a publicat o fotografie a unei scrisori semnate de ministrul de Interne Ana Revenco.

(DOC) Ceban publică un demers al ministrului de Interne, prin care se sugerează evitarea deconectării iluminării stradale. Revenco îl acuză de manipulare

„Pentru prevenirea evoluției fenomenului infracțional stradal și menținerea unui climat de siguranță a persoanei în perioada nocturnă, Ministerul Afacerilor Interne intervine cu solicitarea ca, deconectarea iluminatului stradal să reprezinte ultima opțiune în acest sens. Iar măsurile de economisire să fie implementate din contul altor activități”, scrie în demersul semnat de Ana Revenco.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al MAI Daniel Mazepa a confirmat autenticitatea documentului. La scurt timp, pe pagina de Facebook a ministrului de Interne a fost publicat un comentariu. Ana Revenco susține că primarul Ion Ceban ar încerca să manipuleze cu o informație învechită, întrucât demersul a fost expediat acum câteva săptămâni.

„Iarăși primarul Ceban manipulează cu siguranță cetățeanului!
Aruncă informații cu iz de noutate, chiar dacă lucrurile s-au întâmplat cu 3 săptămâni în urmă. Asta așa, ca să-și crească publicitatea electorală.

Da, noi am solicitat ca ultimă măsură la care să se recurgă pentru eficientizare energetică, să fie întreruperea iluminatului stradal, dar asta înainte cu 3 săptămâni de decizia Comisiei Situații Excepționale, care din rațiuni strategice, a făcut recomandări pentru economisirea energiei electrice. Solicitările noastre erau din rațiuni de ordine publică și protecție a cetățenilor.

Pentru că am înțeles cu toții rostul acestei economisirii energetice, respectăm îndrumările Comisiei Situații Excepționale și la serviciu și acasă”, a scris Ana Revenco.

De asemenea, ministra i-a îndemnat pe cetățeni să consume mai puțină electricitate în orele de vârf ale zilei.

Amintim că pe 31 octombrie Ion Ceban a anunțat că nu mai consideră oportună deconectarea iluminatului stradal seara, în contextul în care economiile acumulate în urma deconectărilor sunt neînsemnate în comparație cu siguranța cetățenilor. De cealaltă parte, Spînu asigură că orice economie contează. 

Începând cu 25 octombrie iluminatul stradal din Chișinău a fost conectat cu o oră mai târziu și deconectat cu o oră mai devreme.

***

Pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării.

În luna noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu va livra energie electrică malului drept. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu pe 31 octombrie.

De precizat că pentru ziua de 1 noiembrie, Republica Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. 

Menționăm că tariful pentru energia electrică ar putea fi majorat. Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, pe 2 noiembrie. Cea mai recentă majorare a tarifului pentru consumatorii finali a avut loc la mijlocul lunii octombrie. Pentru Premier Energy, tariful crescut de la 2,64 lei pe kWh până la 3,15 lei pe kWh, o majorare cu 19,2%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: