Ceban, supărat pe meteorologi că nu au emis avertizări. SHS: „Nu s-a reușit”
Full Article 2 minutes read

Ceban, supărat pe meteorologi că nu au emis avertizări. SHS: „Nu s-a reușit”

Primarul capitalei Ion Ceban, s-a arătat nemulțumit că Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a emis o avertizare referitor la condițiile meteorologice, înainte de furtuna din 9 august. El a declarat în cadrul ședinței operative a Primăriei că ieri „a fost o situație excepțională”.

„A fost într-adevăr o situație excepțională, intemperie, după analiza specialiștilor și a tuturor celor care au putut vedea ce s-a întâmplat în sectorul Rîșcani și în special, o parte din sectorul Ciocana. Era foarte bine dacă am fi fost atenționați de către structurile centrale responsabile de acest fenomen”, a spus edilul capitalei.

Contactați de TV8.md, reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat, au declarat că „procesul meteorologic s-a dezvoltat rapid și din acest motiv nu a fost emisă avertizarea”.

„Procesele acestea convective s-au dezvoltat foarte repede și din acest motiv nu s-a reușit de a da o avertizare, plus că nu se prevedeau astfel de evenimente. De exemplu, la Botanica practic nici nu au fost cantități de precipitații așa mari. A fost o dezvoltare de nori foarte rapidă, care nu putea fi prevăzută cu mult timp înainte. Acesta este un proces de vară care s-a dezvoltat foarte rapid, respectiv nu s-a reușit a fi emisă acea avertizare”, a declarat, Ghenadie Roșca.

De precizat că astăzi se va convoca Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău. Ceban a spus că din Fondul de rezervă vor fi alocați pentru început 2,5 milioane de lei pentru înlăturarea pagubelor produse, în primul rând acoperișurile caselor de locuit, blocurile inundate, rețele afectate, curțile de blocuri și altele.

Amintim că în seara zile de ieri, salvatorii au fost solicitați să intervină în mai multe localități din țară, inclusiv în Chișinău, la pomparea apelor și defrișarea copacilor căzuți în urma precipitațiilor abundente. Iar un bărbat și-a pierdut viața ieri seara în Chișinău, în timp ce se deplasa spre domiciliu. Poliția spune că victima a fost electrocutată. Bărbatul ar fi călcat în apă, unde erau căzute la pământ două fire de electricitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: