Ceban, supărat pe sfatul lui Sandu pentru primarii din România: „E ca și cum am spune și noi Bruxelles-ului să nu le dea bani la ăștia”
Full Article 4 minutes read

Ceban, supărat pe sfatul lui Sandu pentru primarii din România: „E ca și cum am spune și noi Bruxelles-ului să nu le dea bani la ăștia”

Președinta Maia Sandu le-a recomandat primarilor din România, care realizează proiecte comune cu edilul Ion Ceban „să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova”. Într-o reacție, primarul spune că îi este rușine de declarațiile șefei statului. „E ca și cum ne-am duce și noi la Bruxelles și am spune să nu le dea bani la ăștia pentru drumuri și iluminat”, a adăugat edilul. 

Recent, Maia Sandu a declarat pentru presa din România că partidul condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, apare într-o listă a Departamentului de Stat al SUA ca fiind finanțat din Rusia.

Întrebată ce mesaj are pentru primarii și președinților de consilii județene din România cărora Ion Ceban le cere bani pentru proiecte în Chișinău, Maia Sandu a spus: „Le-aș recomanda să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova”.

La rândul său, primarul Ion Ceban spune că îi este „foarte tare rușine” de declarațiile Maiei Sandu „care sugerează colegilor din România să nu investească în Chișinău”.

„Cât de tare trebuie să-ți urăști orașul, cât de tare trebuie să urăști Chișinăul, cât de tare trebuie să urăști chișinăuienii. Cum să te duci tu peste Prut și să atenționezi primarii, președinții de consilii: vai, vai, vai, vedeți nu investiți în proiecte culturale, educaționale, de infrastructură, parcuri, scuaruri. Este foarte trist când un președinte de țară dorește răul propriului popor”, a spus Ceban, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

„Eu chiar nu înțeleg ce fel de caractere sadice au acești oameni”, a adăugat Ceban. „Sincer, așa de tare mi-a fost jale pentru noi toți de ce conducere avem”, a mai spus el.

Prin urmare, Ceban s-a adresat șefei statului: „Doamna președinte, Chișinăul tot este Republica Moldova și din motivul că noi aici chiar facem proiecte, în pofida tuturor crizelor care ne lovesc foarte mult și pe noi, pe voi tare vă deranjează și unicul colac de salvare în acest timp este războiul și necazul oamenilor. Vă faceți victime în loc să lucrați”, a spus el.

„E ca și cum ne-am duce și noi la Bruxelles și am spune că nu le dați bani la ăștia pentru drumuri, iluminat. Nu îmi închipui astfel de situații”, a conchis edilul.

***

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

Pe 28 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavriliță, dar și a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Edilul a declarat că oficialii ar fi spus că el este în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA.

„Consider acțiunile prim-ministrului și ministrului Justiției Republicii Moldova ca fiind vădit tendențioase, manipulatoare, mincinoase și orientate direct spre defaimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și a mea personală”, a declarat edilul. Ceban a menționat că va solicita și dezpăgubiri în acest sens. Mai exact, acesta va cere ca cei doi oficiali să măture timp de un an Piața Marii Adunări Naționale.

Pentru NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Taburcean i-a sugerat edilului „să mai asculte o dată declarațiile doamnei premier”.

Amintim că, în seara de 26 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a remarcat că Igor Dodon și formațiunea condusă de Ion Ceban sunt menționate în comunicatul guvernului american, nu că ar fi vizați de măsurile punitive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: