Ceban: Tariful pentru călătoriile cu autobuzul ar trebui să coste 10 lei, iar cu troleibuzul – 5 lei
Full Article 2 minutes read

Ceban: Tariful pentru călătoriile cu autobuzul ar trebui să coste 10 lei, iar cu troleibuzul – 5 lei

Parcul de troleibuze și cel de autobuze din Chișinău înregistrează pierderi semnificative. Pentru a le recupera, ar fi nevoie de majorat tariful până la 10 lei în cazul autobuzelor și de 5 lei pentru troleibuze. Declarația a fost făcută de către primarul municipiului Chișinău în cadrul ediției din 29 ianuarie a emisiunii  „Dreptul la replică” cu Eugeniu Durbală.

Primarul capitalei susține că banii pe care îi cheltuie primăria pentru întreținerea parcului de troleibuze și de autobuze ar putea fi utilizați în alte scopuri. Pentru a recupera pierderile, ar fi necesară majorarea tarifului pentru călătorii. Deocamdată, însă, problema nu poate fi soluționată.

„Atâta timp cât nu aducem transport bun, de calitate, suficient pentru mun. Chișinău, nu cred că se pune problema. Ulterior, vedem”, a declarat edilul.

Ion Ceban a menționat că un tarif justificat ar fi de 10 lei pentru o călătorie cu autobuzul și de circa 5 lei în cazul unei călătorii cu troleibuzul.

„Astăzi cheltuim 500 mln de lei pentru a întreține aceste două parcuri, pentru a compensa diferența dintre aceste cheltuieli. Au pierderi, venit nu este. În timpul pandemiei de COVID, pe zi, cheltuiam aproape 2 mln de lei”, mai spus Ceban.

Deși, anterior, reprezentanții Primăriei au anunțat că, în februarie, va începe implementarea proiectului-pilot privind achitarea fără numerar în autobuzele și troleibuzele din Chișinău, acesta se pare că va fi testat mai târziu.

„Colegii mei estimează că în luna aprilie ar putea deja să fie funcționale pentru a fi testate aceste procedee”, a răspuns Ceban și a precizat că nu vrea să indice termeni exacți.

În prezent, pasagerii achită doar cash în transportul public din Chișinău. Tarifele sunt de 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 3 lei pentru una cu autobuzul. Acestea nu au fost modificate din 2006.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: