Ceban vrea 100 de autobuze noi pentru Chișinău. Cât ar costa achiziția
Full Article 3 minutes read

Ceban vrea 100 de autobuze noi pentru Chișinău. Cât ar costa achiziția

Primăria municipiului Chișinău plănuiește achiziționarea unui număr de 100 de autobuze noi din Belarus. Anunțul a fost făcut de către primarul Ion Ceban, joi, 27 februarie. Prețul unui autobuz este de 120 de mii de euro. Acesta include scutiri de TVA și anumite reduceri, a precizat edilul.

„Motorul Mercedez Euro5 – producător Germania, cutia de viteză automată – producător Germania, punte spate – producător Germania, caroserie cu prelucrare anticorozivă, condiționer, salon și cabina șoferului, sistem antiincendiar, alarma mersului cu spatele, rampa mecanică rabatabilă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, sistem de supraveghere video interior și exterior”, a descris edilul capacitățile tehnice ale vehiculelor.

Primarul Ion Ceban a precizat că, ținând cont de specificațiile tehnice ale autobuzelor, prețul de 120 de mii de euro pentru un autovehicul este unul avantajos.

„Este cea mai ieftină ofertă de preț, ținând cont că avem o scădere de preț de minimum 7-10% în comparație cu ceea ce am avea pe piață similar. Plus, scutirea de TVA în conformitate cu acordul interguvernamental, plus excluderea intermediarilor”, a explicat Ceban.

Banii pentru achiziționarea autobuzelor vor fi obținuți printr-un acord de cofinanțare cu guvernul de la Minsk.

„Sunt gata să acopere 2/3 de la rata de bază a BNM, asta ar însemna că dacă avem un credit în lei de 8% anual, 3,5% ar fi acoperit de către partea belarusă și, în instanță finală, ar însemna că 4,5% este rata dobânzii pe care trebuie să o achităm noi. Ținând cont de rata inflației de 6%, practic nu pierdem nimic”, a explicat primarul Chișinăului.

Primarul general al Chișinăului a îndemnat consilierii să susțină inițiativa, pentru ca aceasta să înceapă a fi implementată în prima parte a lunii martie, iar primele autobuze să ajungă la Chișinău, spre asamblare, în luna iunie.

Amintim că, în data de 9 ianuarie, mai mulți administratori ai microbuzelor de rută din capitală s-au adresat autorităților de la primăria capitalei, cu solicitarea de a dubla costul călătoriilor.

De cealaltă parte, primarul Ion Ceban, susține că tariful de 3 trei pentru călătoriile cu microbuzele ar putea fi majorat numai în condițiile în care acestea vor fi modernizate și vor respecta prevederile contractuale. Mai mult, edilul este de părere că în capitală ar trebui să existe 5-6 companii mari, cu un minimum de 100 de vehicule.

Și premierul Ion Chicu a declarat, pe 24 februarie, că microbuzele nu ar mai trebui folosite în calitate de mijloc de transport public pe străzile din Chișinău și că acestea ar trebui înlocuite cu troleibuze și autobuze.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: