CEC a prezentat primele informații despre desfășurarea procesului de vot. În ce țară a votat primul alegător?
Full Article 2 minutes read

CEC a prezentat primele informații despre desfășurarea procesului de vot. În ce țară a votat primul alegător?

Comisia Electorală Centrală a prezentat primele informații privind desfășurarea procesului de vot în secțiile din Republica Moldova, dar și în cele din străinătate. Președintele instituției Dorin Cimil a declarat că procesul de votare a început fără incidente majore.

„Condamnăm orice situație care poate obstrucționa procesul de votare, chemăm la calm localnicii și pe măsură ce vom primi informațiile de la forțele de ordine, le vom prezenta public. În străinătate, conform datelor pe care le avem la ora 08:00, procesul de votare este în desfășurare în Japonia, unde a votat primul alegător, precum și în  China, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Israel, Federația Rusă, România, Turcia, Grecia, Bulgaria, Cipru, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia și Lituania”, a declarat Dorin Cimil.

Președintele CEC a mai spus că în aceste momente este sistematizată informația despre deschiderea secțiilor de votare din Europa Centrală și Occidentală.

***

Amintim că pe 1 noiembrie în Republica Moldova se desfășoară alegerile prezidențiale. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători, adică circa 1 mln de oameni.

Alegătorii pot vota pentru unul dintre cei 8 candidați înscriși în cursa electorală: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

În țară, au fost deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 42 pentru alegătorii din Transnistria. În afara țării au fost deschise 139 secții de votare.

Alegătorii din Republica Moldova pot vota cu următoarele acte: buletin de identitate valabil, provizoriu sau livret miliar.

În afara țării, se poate vota cu pașaportul, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat, buletinul de identitate sau cu livretul de marinar

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: