Moldova a mai pierdut un dosar la CtEDO. O fostă deținută va primi compensații de €12 500
Full Article 2 minutes read

Moldova a mai pierdut un dosar la CtEDO. O fostă deținută va primi compensații de €12 500

Republica Moldova trebuie să achite suma de circa 12500 euro, drept prejudiciu moral unei foste deținute. Sentința a fost pronunțată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), pe 17 ianuarie, transmite Promo-Lex. Țara noastră a fost condamnată din cauza lipsei de îngrijire medicală adecvată în timpul detenției Tatianei Machina în închisoare. 

Reclamanta este o persoană cu deficiențe locomotorii și, la momentul expedierii plângerii, aceasta se deplasa doar într-un scaun cu rotile. Ea s-a plâns de condiții materiale precare de detenție în Penitenciarul 13, supraaglomerare (14-16 deținuți în celule mici), hrană de calitate proastă și lipsă de igienă, într-un penitenciar neadaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. Tatiana Machina susține că a fost infectată cu hepatita C în timp ce se afla în detenție și nu i s-a oferit un tratament medical special necesar stării sale.

Curtea a concluzionat că a existat o încălcare a articolului 3 din Convenție din cauza lipsei de îngrijire adecvată a reclamantei în timpul detenției sale în închisoare.

În cele din urmă, CEDO a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamantei, în timp de trei luni, suma de 9800 Euro, în calitate de prejudiciu moral și suma de 2500 Euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică.

Tatiana Machina a fost eliberată din detenție la data de 7 iulie 2016 și, la moment, se află în libertate.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Alexandru Postica, este nevoie stringentă de reformarea sistemului medical penitenciar.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: