CEDO a decis: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex
Full Article 3 minutes read

CEDO a decis: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat pe 23 mai o hotărâre prin care România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex. Informațiile au fost făcute publice de către centrul de informaţii „GENDERDOC-M”. 

Mai exact, CEDO s-a pronunțat asupra cazului Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Astfel, CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

„Această decizie reconfirmă poziția Consiliului Europei cu referire la recunoașterea legală a cuplurilor de același sex în toate statele Consiliului Europei. Este o situație ireversibilă, care nu se poate discuta, atât timp cât o țară vrea să fie parte a Cosiliului Europei și a unei lumi dezvoltate și progresive. Nicio lege, niciun articol din Constituție, la fel cum voința unui grup de cetățeni, nu poate împiedica acest proces. Mai devreme sau mai târziu, și Moldova va fi obligată să facă aceste schimbări. Dacă o va face mai târziu, va trebuie să o facă și prin acoperirea despăgubirilor și știrbirea reputației. Or, noi vrem să fim percepuți ca o țară care tinde spre o lume modernă”, a declarat coordonatoarea de program în cadrul organizației GENDERDOC-M, Angelica Frolov.

Amintim că coordonatoarea de program în cadrul organizației GENDERDOC-M Angelica Frolov a anunțat, pe 1 martie, că a depus cererea de înregistrare a căsătoriei cu partenera sa de viață, Leo Zbanke. Se întâmpla după decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, în urma căreia toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.

Pe 3 martie, Angelica Frolov a anunțat că ASP a refuzat cererea pe care a depus-o cu Leo Zbanke pentru a-și înregistra căsătoria.

Până în prezent, trei cupluri LGBT+ au depus cereri de înregistrare a căsătoriei în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: