CEDO solicită explicații de la Guvernul Republicii Moldova cu privire la dosarul în care este cercetat Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

CEDO solicită explicații de la Guvernul Republicii Moldova cu privire la dosarul în care este cercetat Stoianoglo

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a publicat o listă de întrebări adresate Guvernului Republicii Moldova în legătură cu dosarul penal în care este cercetat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. În special, CEDO se interesează dacă au fost motive suficiente pentru a-l plasa pe Stoianoglo în arest la domiciliu. Despre întrebările Curții a anunțat avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu. 

Avocatul spune că CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente.

De asemenea, Curtea europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa – spune avocatul.

La fel, potrivit lui Munteanu, autoritățile moldovenești urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției.

Nu în ultimul rând, comunică avocatul, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.

Informația că CEDO s-a adresat Guvernului Republicii Moldova cu privire la plângerea lui Stoianoglo a fost cunoscută la 1 iunie. După aceasta, Ministerul Justiției a explicat că CEDO examinează două plângeri de la Stoianoglo. Una din ele se referă la revocarea din funcție a procurorului general, a doua – restrângerea libertății.

UPDATE: Ministerul Justiției al Republicii Moldova califică declarația avocatului Victor Munteanu drept „încercare de manipulare grosieră a opiniei publice”. Totodată, cei de la minister au menționat că poziția Guvernului în cazul lui Stoianoglo va fi prezentată până la 22 septembrie 2022.

***

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat inițierea dosarului penal pe numele lui Stoianoglo în urma plângerii depuse de deputatul PAS Lilian Carp. În total, au fost formulate cinci capete de acuzare. Într-un caz, ancheta a fost finalizată și transmisă în judecată.

Ulterior, pe numele lui Stoianoglo au fost inițiate și alte dosare. Un dosar are la bază plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Stoianoglo este acuzat de „încălcarea dreptului la viața privată” și dezvăluirea unor informații confidențiale din dosarul penal în care era vizat Morari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: