Deputaţii cehi au adoptat o rezoluţie care califică regimul din Rusia drept terorist
Full Article 2 minutes read

Deputaţii cehi au adoptat o rezoluţie care califică regimul din Rusia drept terorist

Camera Deputaților din Cehia (camera inferioară a Parlamentului) a adoptat o rezoluție prin care numește actualul regim rus – „terorist”. În rezoluție se condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei, în special atacurile asupra instalațiilor de infrastructură și nu se recunoaște rezultatele așa numitor referendumuri în baza cărora autoritățile ruse „au anexat” teritoriile ocupate ucrainene. 

„Sunt condamnate atacurile pe scară largă asupra populației civile, a obiectelor civile și a infrastructurii energetice cheie, care reprezintă o încercare evidentă de a atinge obiective politice prin intimidarea populației civile”, se arată în rezoluție, scrie currenttime.tv.

Pentru adoptarea rezoluției au votat 129 din 156 de deputați prezenți. Ceilalți 14 deputați care au votat împotrivă sunt din opoziție.

În plus, deputații cehi au susținut ideea creării unui tribunal special pentru urmărire penală a crimelor de agresiune și să fie pedepsiți responsabilii de crime de război și crime împotriva umanității.

După războiul declanșat de Rusia în Ucraina, rezoluții prin care Federația Rusă este declarat „regim terorist” au adoptat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentele Lituaniei, Letoniei, iar cel mai recent – al Poloniei.

***

Pe 20 noiembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba a propus în cadrul ședinței plenare a Legislativului recunoașterea Rusiei, de către Parlamentul Republicii Moldova, drept un „regim terorist”. Potrivit parlamentarului, motivul de bază ar fi „atrocitățile” pe care armata rusă le comit în războiul pe care îl duce în Ucraina din primăvara acestui an.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat propunerea deputatului Dumitru Alaiba. Speakerul a menționat că subiectul urmează să fie discutat și că orice parlamentar poate veni cu propuneri.

„Am văzut că asta a deranjat. A spus și purtătoarea de „vorbe” (Maria Zaharova, nota redacției). Vom discuta acest lucru în parlament și la momentul potrivit, atunci când vom avea o decizie, vom veni și o vom afișa. Lăsați că avem noi grijă. Este încă o dovadă în plus pentru cei din Federația Rusă care nu vor să înțeleagă că orice membru al unei fracțiuni, în special ai fracțiunii noastre, pot să vină cu o propunere”, a precizat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. Grosu a adăugat că asupra inițiativei lui Alaiba „se va reveni”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: