Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată complet de la rețeaua electrică a Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată complet de la rețeaua electrică a Ucrainei

Ultimul reactor aflat în funcțiune la centrala nucleară de la Zaporojie, controlată din martie de ruși, a fost deconectat de la rețeaua națională de alimentare cu curent electric a Ucrainei, scrie hromadske.ua cu referire la Energoatom.

Conform sursei citate, în ultimele trei zile, trupele ruse au continuat bombardarea intensivă a teritoriului din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Ca urmare, liniile de transport de energie ZNPP-Dneprovskaia, Zaporojskaia TPP – Kakhovskaia și Zaporojskaia TPP – Melitopol au fost deteriorate și deconectate. Operatorul de energie nucleară de la Kiev, Energoatom, anunță că alte linii au fost deteriorate anterior.

„Urmare a unui incendiu provocat de bombardamente, linia electrică Zaporojskaia TPP – Ferrosplavnaia, ultima linie care leagă nodul ZAES/ZATES cu sistemul energetic al Ucrainei, a fost deconectată”, anunță sursa citată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat pe 5 septembrie că Ucraina nu ia în considerare opțiunea unei închideri controlate a centralei nucleare de la Zaporojie, deoarece ZNPP alimentează două regiuni ale Ucrainei. Zelenski a subliniat că pe teritoriul stației nu trebuie să existe echipamente militare și persoane înarmate.

Amintim că la 1 septembrie la centrala nucleară de la Zaporojie a sosit o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), formată din 14 experți internaționali. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că în timpul primului tur al centralei că a inspectat zonele cheie și că ar mai fi „mult de lucru”.

Ministrul Energiei, Herman Galușcenko, a menționat că Ucraina se așteaptă ca misiunea să aibă ca rezultat dezocuparea centralei nucleare, revenirea acesteia sub controlul deplin al Ucrainei și demilitarizarea în continuare a zonei din jurul centralei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: