Centrul GDM va depune o plângere la poliție în urma declarației Mitropoliei Moldovei: „Instigare la discriminare față de persoanele homosexuale”
Full Article 2 minutes read

Centrul GDM va depune o plângere la poliție în urma declarației Mitropoliei Moldovei: „Instigare la discriminare față de persoanele homosexuale”

Centrul de Informații GENDERDOC-M, care militează pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din Republica Moldova, intenționează să depună o plângere la poliție în urma declarației publicate de Mitropolia Moldovei cu privire la decizia CEDO din 17 ianuarie 2023 privind legiferarea cuplurilor LGBT. Reprezentanții ONG-ului consideră că Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova.

Pe data de 30 ianuarie pe site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei a fost publicată o declarație, semnată de Mitropolitul Vladimir, cu titlul „Opinia Bisericii Ortodoxe din Moldova referitor la decizia CEDO din 17 ianuarie 2023 privind legiferarea cuplurilor LGBT”. Centrul GDM consideră că a fost încălcată legislația.

Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, Articolul 346. Instigarea la acţiuni violente pe motive de prejudecată. De asemenea, declarația Mitropoliei conține enunțuri ce contravin Constituției Republicii Moldova, cum ar fi art.20. Accesul la justiție și art. 31. Libertatea conștiinței. Centrul de Informații GENDERDOC-M intenționează să depună o plângere pe acest fapt”, se arată în comunicatul organizației.

Contactată de NM, Angelica Frolov, reprezentanta organizației, a precizat că plângerea va fi depusă la poliție.

Mitropolia Moldovei a comentat decizia CtEDO din 17 ianuarie 2023, prin care Republica Moldova ar putea fi obligată să își ajusteze legislația pentru a proteja traiul în comun a familiilor formate din persoane LGBT+. Astfel, reprezentanții Mitropoliei promit „o reacție pe măsură” la „cea mai cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Republica Moldova” și le cer credincioșilor să „ia atitudine”.

Mitropolia a ținut să sublinieze că cetățenii creștin-ortodocși reprezintă o covârșitoare majoritate a societății și a cerut ca aceștia să ia atitudine, pentru ca în Moldova să nu fie permisă legalizarea cuplurilor LGBT.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: