Petiție online pentru armată voluntară: „Unii băieți sunt răpiți de acasă pentru a fi înrolați”
Full Article 3 minutes read

Petiție online pentru armată voluntară: „Unii băieți sunt răpiți de acasă pentru a fi înrolați”

Pe internet a fost lansată o petiție cu privire la reformarea Armatei Naționale. Autorii inițiativei cer ca tinerii să nu fie înrolați în serviciul militar cu forța, dar să aibă posibilitatea unei alegeri în acest sens. 

„În prezent, serviciul militar este obligatoriu. Asta înseamnă că după terminarea studiilor, fiecare cetățean de sex masculin este obligat să facă armata, chiar dacă nu-și dorește asta. La modul practic, unii băieți sunt răpiți de acasă pentru a fi înrolați în armată. Iar dacă fugi de această formă de muncă forțată, riști să faci închisoare”, susține autorul petiției.

Astfel, potrivit lui, această practică este „arhaică și barbară” și diminuează umanitatea recruților, limitându-le drepturile și libertățile. Adițional, potrivit autorului petiției, din cauza acestui mecanism de recrutare, armata vede soldații ca pe o resursă de unică folosință.

„Cu alte cuvinte, armatei nu-i pasă dacă soldații sunt hărțuiți și bătuți. Ea închide ochii la acest comportament inuman și crud. Mai mult, armata ar mușamaliza puținele cazuri de abuz care ajung în atenția publicului”, mai comunică autorul.

Pentru a schimba acest raport, după cum se menționează în petiție, armata trebuie reformată.

„Avem nevoie de o armată voluntară și profesionistă. Serviciul militar să fie un job respectat, atât de societate, cât și de superiorii din armată. Serviciu militar voluntar înseamnă că fiecare poate face armata dacă vrea și când vrea. Dacă armata ar fi voluntară, s-ar schimba radical procesul de recrutare al soldaților. Astfel, armata va trebui să atragă recruți cu ajutorul unei perspective de carieră, cu diverse beneficii și cu garanția respectării umanității fiecăruia. Dacă acest aspect crucial nu ar fi respectat, nimeni nu s-ar angaja voluntar la armată”, mai comunică autorul petiției.

Până la ora publicării acestei știri, peste 80 de persoane au semnat petiția.

***

Situația din cadrul Armatei Naționale a revenit în atenția publicului după ce, pe 10 noiembrie, un militar în termen din Republica Moldova și-a făcut coming out-ul în calitate de homosexual. Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Tânărul a solicitat ajutor din partea organizației neguvernamentale GenderDoc-M. Avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu a declarat că, în timp ce tânărul se afla în unitatea militară, a fost înregistrată ilegal o discuție telefonică a acestuia cu partenerul său. Înregistrarea a fost făcută publică și distribuită, după care au început abuzurile. „A fost bătut. Din cauza aluziilor și a bătăii de joc nu putea nici măcar să meargă în duș”, a mai spus avocata.

Ministerul Apărării, mai târziu, a inițiat o anchetă internă. În cadrul documentului trimis avocatului tânărului, Ministerul a declarat că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. De cealaltă parte, avocata tânărului spune că este vorba despre un alt băiat, de 17 ani și jumătate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: