Cercetători din China au găsit un medicament care sporește cu 70% șansele de recuperare după un atac cerebral
Full Article 2 minutes read

Cercetători din China au găsit un medicament care sporește cu 70% șansele de recuperare după un atac cerebral

Cercetătorii de la Capital Medical University din China au demonstrat că un medicament pe bază de semințe de țelină, utilizat după dizolvarea cheagurilor de sânge, poate îmbunătăți rezultatele accidentului vascular cerebral. Rezultatele au fost prezentate la Conferința internațională privind accidentele vasculare cerebrale din Dallas, scrie gazeta.ru.

În cadrul unor studii anterioare efectuate în China, medicamentul derivat din semințele de țelină, butilftalidul, și-a demonstrat capacitatea de a proteja și de a conserva creierul de posibilele leziuni legate de accidentul vascular cerebral. Anterior, experimentele au fost efectuate doar pe animale.

În noul studiu, oamenii de știință au analizat datele de la 1.216 adulți care au fost tratați cu butilftalidă după ce un cheag de sânge a fost îndepărtat (prin medicamente sau mecanic). Persoanele care prezentau simptome minime sau severe de accident vascular cerebral au fost excluse din studiu.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri: primul a primit placebo și al doilea a primit butilftalidă. După 90 de zile de tratament, persoanele care au primit butilftalolidă au avut simptome neurologice mai puțin severe. Aceștia au avut cu 70% mai multe șanse de a avea un rezultat clinic favorabil în comparație cu grupul placebo.

Rezultatele au fost considerate favorabile în cazul în care, la 90 de zile de la accidentul vascular cerebral, persoana nu a avut o dizabilitate care să îi afecteze capacitatea de a desfășura activitățile zilnice normale fără asistență.

Modul în care acționează ftalidul de butil nu este clar, deoarece studiile pe animale sugerează diferite mecanisme posibile. Este posibil ca rezultatele acestui studiu, realizat în China, să nu fie aplicabile altor populații. Medicii care nu au fost implicați în studiu au subliniat că extractul de semințe de țelină nu este echivalent cu butilftalidul, iar pacienții după un accident vascular cerebral ar trebui să se consulte întotdeauna cu neurologul lor cu privire la orice suplimente și medicamente.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: