Cererea de aderare a Ucrainei, Georgiei şi Moldovei ar putea da un impuls extinderii în Balcani – comisar UE
Full Article 2 minutes read

Cererea de aderare a Ucrainei, Georgiei şi Moldovei ar putea da un impuls extinderii în Balcani – comisar UE

Olivér Várhelyi, comisar UE pentru vecinătate şi extindere, la conferința privind extinderea UE şi aspectele economice ale acesteia, de la Bruxelles, a spus că „trei ţări – Ucraina, Georgia şi Moldova – au răspuns invaziei ruseşti în Ucraina prin a solicita aderarea la UE”. Aceste trei țări, potrivit lui Várhelyi, consideră că pot avea pace în cadrul UE. „Europa trebuie să demonstreze că aşa şi este”, a spus el, adăugând că cererea de aderare ar putea da un impuls extinderii în Balcani.

Comisarul a subliniat că statele membre ale UE sunt cele care au competenţa să decidă în această chestiune, Comisia Europeană poate sprijini cererile de aderare, însă totul depinde de voinţa politică a statelor membre.

Potrivit lui Várhelyi, întrebarea rămâne, în continuare, ce anume va face să existe voinţa care va duce în cele din urmă la extindere.

În declaraţia dată după conferinţă, pentru agenţia ungară de presă MTI, Olivér Várhelyi a spus: „Comisia Europeană îşi va exprima vineri opinia cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei şi Moldovei, urmând să formuleze şi nişte propuneri pentru cele trei ţări”, a spus oficialul, comunică hirado.hu.

Politicianul ungar a punctat că pentru a fi candidaţi la aderare şi pentru a putea începe negocierile de aderare, statele care doresc aderarea trebuie să îndeplinească pe deplin criteriile de la Copenhaga.

Potrivit comisarului UE, cererea de aderare a țărilor menționate „ar putea da un impuls pozitiv procesului de extindere în Balcanii de Vest”.

„Regiunea aşteaptă de multă vreme să aibă loc progrese; cazul Macedoniei de Nord este blocat, de exemplu, din cauza unei dispute politice interne cu Bulgaria, ceea ce devalorizează şi rolul UE în acest proces, a spus Olivér Várhelyi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: