„Cetățenii vor fi mai protejați în fața pericolelor naturale”. MAI anunță că Moldova a aderat la Mecanismul de Protecție civilă al UE
Full Article 2 minutes read

„Cetățenii vor fi mai protejați în fața pericolelor naturale”. MAI anunță că Moldova a aderat la Mecanismul de Protecție civilă al UE

Republica Moldova a aderat astăzi, 16 noiembrie, la Mecanismul de Protecție civilă al Uniunii Europene. Informațiile au fost confirmate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, datorită acestui mecanism cetățenii vor fi mai protejați în fața dezastrelor și pericolelor naturale. Aderarea Moldovei la acest sistem presupune intervenții mai eficiente, timp de reacție mai scurt și lărgirea spectrului de intervenții al IGSU.

„Astfel, vor putea fi gestionate crize precum inundații, prin acțiuni de pompare cu capacitate mare, lichidare incendiilor de vegetație, cu autospeciale de intervenție, dar și intervenția echipelor de salvatori pentru acțiuni de deblocare și salvare de sub dărâmături în medii urbane”, informează MAI.

Obiectivul mecanismului este de a consolida cooperarea în domeniul protecției civile, sprijinind eforturile țărilor de a proteja oamenii, mediul și bunurile împotriva tuturor tipurilor de dezastre naturale și provocate de om.

„Odată cu aderarea Republicii Moldova la mecanismul protecției civile al UE, țara noastră va beneficia de consultanță, expertiză și susținerea Uniunii Europene în domeniul intervenției, prevenției și pregătirii în caz de dezastre”, a precizat instituția.

Amintim că în ultimii doi ani, Republica Moldova a beneficiat de multiple ori de asistența statelor participante la mecanism, în contextul pandemiei COVID -19, crizei energetice și invaziei rusești în Ucraina. La fel, Republica Moldova a oferit asistență statelor UE, prin intermediul misiunilor din Grecia și România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: