Chicu, despre inițiativa Platformei DA, privind polițele medicale pentru veterani: „A ieșit o populistă cu un amendament care a anulat practic propunerea”
Full Article 3 minutes read

Chicu, despre inițiativa Platformei DA, privind polițele medicale pentru veterani: „A ieșit o populistă cu un amendament care a anulat practic propunerea”

Premierul Ion Chicu acuză deputații Platformei DA de iresponsabilitate și susține că amendamentul propus de Stela Macari, care prevede ca toți veteranii de război să beneficieze de polițe de asigurare medicală gratuită este un gest de populism. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing, după ședința conducerii de vârf a țării din 14 septembrie.

„Suntem absolut indignați de comportamentul unor parlamentari care au manifestat iresponsabilitate, mă refer la proiectul care ține de suportul pentru veterani. Guvernul a ieșit în iunie cu un proiect care prevede asigurarea cu polițe medicale pentru veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii. Tot în acel proiect sunt majorări sociale pentru urmașii sau soțiile veteranilor. Acel proiect a fost elaborat de guvern, a fost înaintat în parlament și în parlament iresponsabilitatea maximă a unor deputați a făcut ca această inițiativă nobilă să fie compromisă”, a declarat Chicu.

Ion Chicu a numit-o „populistă” pe deputata Platformei DA Stela Macari și a declarat că amendamentul propus de aceasta a făcut ca legea să devină anticonstituțională.

„A ieșit o populistă cu un amendament care a anulat practic propunerea de a scuti veteranii care nu sunt angajați. Au decis să extindă pentru toți scutirea pentru asigurare medicală, indiferent dacă sunt sau nu angajați. Noi știm că omul care este angajat în câmpul municii, o parte plătește pentru el angajatorul și persoana contribuie. Populismul maxim a dus la aceea că vineri iar s-a votat împotriva logicii și a bunului simț. Cei care vor să se prezinte drept mari suporteri ai veteranilor au făcut mai rar: și cei care nu sunt angajați în câmpul municii nu pot beneficia de scutiri, pentru că legea este anticonstituțională. Atunci când vii cu o lege care presupune cheltuieli suplimentare neacoperite, ea este anticonstituțională”, a argumentat Chicu.

Reacția vine după ce, în cadrul ședinței parlamentului din 11 septembrie, proiectul de lege care prevede acordarea de polițe gratuite de asigurare medicală pentru veteranii de război, indiferent dacă aceștia sunt sau nu angajați în câmpul muncii, a fost blocat, la inițiativa speakerului parlamentului Zinaida Grecianîi. Asta deși, anterior, proiectul de lege a fost votat în două lecturi și susținut inclusiv de unii deputați din coaliția de guvernare.

Deputații fracțiunii ȘOR au susținut inițiativa speakerului parlamentului, iar proiectul de lege a fost remis către comisia sesizată în fond pentru reexaminare.

Deputații Platformei DA susțin că a fost violat votul din parlament și au anunțat că iau în considerare posibilitatea sesizării Curții Constituționale, pentru că „s-a comis un precedent periculos”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: