Chicu: Guvernul l-ar putea ataca în judecată pe Renato Usatîi pentru calomnie
Full Article 3 minutes read

Chicu: Guvernul l-ar putea ataca în judecată pe Renato Usatîi pentru calomnie

Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) l-ar putea ataca în judecată pentru calomnie pe primarul de Bălți, Renato Usatîi. Într-o postare pe pagina sa de Facebook din 9 aprilie, premierul Ion Chicu scrie că instituția ar putea recurge la acest gest dacă liderul formațiunii „Partidul Nostru” nu va reuși să livreze, timp de 5 zile, 200 de viziere. 

Reacția vine după ce Renato Usatîi a declarat în cadrul ediției din 8 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că „unii încearcă să facă averi pe timp de criză prin procurarea vizierelor cu 55 de lei bucata”. Primarul orașului Bălți a argumentat că în țară sunt studenți și agenți economici care ar putea să le producă gratuit, iar statul să plătească doar materia primă.

Usatîi a criticat astfel intenția autorităților de a cumpăra viziere din China cu 55 de lei bucata și a declarat că acestea ar costa cel mult 30 de lei, cu toate taxele adiacente importului.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a explicat că livrarea vizierelor din China nu este atât de ușoară cum pare.

„Cu 3 săptămâini în urmă Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a încheiat un Contract de achiziție a 200 mii viziere (ecrane de protecție). Preventiv, a fost plasat anunțul pentru oferte. A participat doar o singură companie la concurs. Prețul vizierei lavabile inclus în Contract – 54 de lei. Achitarea – după livrare. Pînă la ziua de astăzi nu este livrat nimic din acea partidă, pentru că totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum… Respectiv, nici un bănuț din buget nu este cheltuit din suma rezervată”, a scris șeful executivului pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Ion Chicu a scris că guvernul este gata să îi plătească lui Renato Usatîi 54 de lei pentru fiecare vizieră, dacă acesta aduce 200 de mii de viziere în R. Moldova timp de 5 zile.

„Am înțeles că cineva vinde Rolls Royce-ul ca să aducă viziere în țară cu 1 EURO. Guvernul este gata să-i achite 54 de lei proprietarului caretei, dacă timp de 5 zile livrează cantitatea prevăzută în Contractul de mai sus. Dacă nu le livrează, CAPCS îl va acționa în instanță pentru calomnie. Cel puțin.”, a mai scris Chicu.

Totodată, șeful executivului a precizat că, săptămâna viitoare, autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Amintim că până în prezent, în Republica Moldova, din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, au murit 28 de oameni. În total, au fost infectate 1174 de persoane, inclusiv 317 lucrători medicali. 50 dintre persoanele infectate s-au însănătoșit.

La nivel mondial, au fost înregistrate peste 1,5 mln de îmbolnăviri și aproape 90 de mii de decese. De asemenea, peste 330 de mii de persoane s-au vindecat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: