Chironda acuză CMC că planifică să legalizeze o nouă schemă imobiliară. Spînu: „Sesizez toate structurile să intervină”
Full Article 6 minutes read

Chironda acuză CMC că planifică să legalizeze o nouă schemă imobiliară. Spînu: „Sesizez toate structurile să intervină”

Fostul viceprimar al Chișinăului, Victor Chironda, trage un semnal de alarmă și spune că, prin deciziile Consiliului Municipal Chișinău (CMC), urmează să fie legalizată o nouă schemă imobiliară. În cadrul unei conferințe de presă, Chironda a menționat că aleșii municipali ar agrea mai multe planuri urbanistice zonale care prevăd construcția unor complexe locative în spații inoportune, astfel dând peste cap traficul în municipiul Chișinău, notează IPN. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că va solicita audieri publice la parlament pe acest subiect.

Viceprimarul suspendat spune că la ședința CMC urmează să fie aprobate mai multe decizii care vor afecta calitatea vieții locuitorilor municipiului Chișinău. Potrivit lui Victor Chironda, aleșii municipali își propun aprobarea a șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ ) care în lipsa locurilor de parcare, vor aglomera exagerat de mult arterele orașului.

„Pe ordinea de zi a ședinței CMC, care are loc în aceste zile, unul dintre punctele de pe ordinea de zi prevede aprobarea a 6 planuri urbanistice zonale pentru orașul Chișinău. Toate prevăd aprobarea construcției blocurilor și complexelor locative multietajate în diverse zone ale orașului. Toate aceste planuri zonale sunt elaborate cu încălcări care sunt acoperite cu șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Dacă va avea loc aprobarea acestor PUZ-uri, în forma lor existentă, aceasta va agrava situația urbanistică din oraș la capitolul trafic, parcări, afectând calitatea vieții tuturor oamenilor care locuiesc sau muncesc în zonele vizate”, a spus viceprimarul suspendat al Chișinăului, Victor Chironda.

Victor Chironda spune că prevederile din planurile urbanistice zonale nu corespund realităților din teren, iar cei care promovează această schema profită de faptul că cetățenii nu au cunoștințe în domeniul arhitecturii și urbanismului și nu înțeleg gravitatea situației.

„E vorba de o clădire cu 19 etaje. La parter – secțiuni comerciale, adică un magazin care va atrage cumpărători, care iarăși presupune trafic. Acest bloc presupune 270 de apartamente, ceea ce înseamnă circa 800 de rezidenți, imaginați-vă cât trafic adițional va genera această clădire. Dar pentru ei este important să bage acest loc acolo cu de-a sila pentru că agentul economic are nevoie. Potrivit PUZ-ului, dacă avem 270 de apartamente, vor fi 190 de locuri de parcare în subteran. Dar știți că parcările subterane sunt cu plată adițională și nimeni nu le cumpără. De aceea în PUZ are loc un șiretlic, se indică parcări pe terenuri și în zone care nu aparțin beneficiarului. Dar până la urmă aceste parcări nici nu se fac, ele rămân doar desenate”, a mai spus Victor Chironda.

Victor Chironda a făcut apel către consilierii municipali ai Platformei DA din CMC să nu susțină aceste PUZ-uri.

„Am încercat să atrag atenția consilierilor municipali în ultimele două zile, dar am primit zero reacție. Am făcut un apel public către Andrei Năstase și consilierii fracțiunii Platformei DA, la fel, zero răspuns. L-am sunat pe Andrei Năstase, dar am înțeles că e plecat în străinătate. Din câte înțeleg, colegii săi de la Platforma DA, vor vota. Acest proiect va fi votat pentru că înțelegerile deja s-au produs. Eu încă mizez că ei înțeleg cât de gravă este problema și nu vor vota ”, a declarat fostul viceprimar al municipiului Chișinău.

Totodată, la doar câteva ore de la conferință, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că va solicita audieri publice la parlament pe acest subiect.

„Consiliul Municipal Chișinău vrea să decidă pe 6 Planuri Urbanistice Zonale. Regret incapacitatea CNA și a instituțiilor de a verifica legalitatea actelor emise în domeniul construcțiilor. Pot doar să presupun că e vorba de cârdășie și înțelegeri între CNA, Primărie, Procuratură, Judecători. Sesizez toate structurile să intervină și să oprească dezmățul. Mafia imobiliară trebuie oprită. Așa nu se mai poate. Voi solicita audieri publice la parlament pe acest subiect. E timpul să vorbim deschis despre mizeria din acest sector”, a scris vicepremierul Andrei Spînu.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a spus că nu comentează acuzațiile. Mai târziu însă, pe pagina de facebook a Primăriei a apărut o recție în acest sens.

„CMC decide să voteze sau nu anumite documente. Dar, Primăria Chișinău eliberează acte permisive în strictă conformitate cu legislația și documentația urbanistică aprobată de CMC.Toate insinuările cu privire la eliberarea actelor permisive cu încălcări, au fost eliberate în perioadele anterioare și nu suntem vizați nici cum în diverse declarații apărute”, au scris reprezentanții Primăriei.

***

Amintim că Victor Chironda a ajuns în atenția mass-media după ce, pe 15 iunie 2021, în calitate de viceprimar al capitalei, i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări că toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună. Pe 18 iunie 2021, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa, iar pe 2 iulie 2021, Victor Chironda a fost demis vineri din funcția de viceprimar al capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. În locul său, în calitatea de viceprimar al municipiului Chișinău a fost numit Fadei Nagacevschi.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Curtea de Apel Chișinău a suspendat această hotărâre a consiliului municipal până la examinarea cauzei pe fond. Chironda a vrut să se întoarcă la muncă, dar Ceban a spus că în primărie nu există birouri libere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: