Chișinăul a aprobat livrarea unui lot de vaccinuri din Rusia spre Transnistria
Full Article 2 minutes read

Chișinăul a aprobat livrarea unui lot de vaccinuri din Rusia spre Transnistria

Rusia va transmite Transnistriei un nou lot de 100 de mii de vaccinuri Sputnik V, în calitate de ajutor umanitar. Contactată de NM, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni a precizat, pe 18 noiembrie, că  Ministerul Sănătății a întârziat cu acordarea permisiunii pentru livrarea vaccinurilor în Transnistria, însă problema ar fi fost deja soluționată. În plus, instituția intenționează să cumpere 100 de mii de doze de vaccin al producătorului rusesc.

Administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul că s-ar împotrivi transmiterii vaccinului rusesc spre regiunea transnistreană, fiind tărăgănat procesul de acordare a permisiunii pentru livrarea preparatelor prin Aeroportul din capitală.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni a declarat pentru NM că întârzierea a survenit din cauza faptului că nu era înregistrat prețul vaccinului. Oficialul a dat asigurări că, până la sfârșitul săptămânii, prețul va fi înregistrat și lotul de vaccinuri în mărime de 200 de mii de doze va putea fi livrat în stânga Nistrului.

Sceretarul de stat a mai spus că acest vaccin se bucură de popularitate printre moldoveni și Ministerul Sănătății intenționează să cumpere 100 de mii de doze.

„Circa 25% dintre cetățenii moldoveni au încredere în acest vaccin și sunt gata să fie imunizați cu Sputnik V. De aceea, am decis să cumpărăm 100 de mii de doze”, a mai spus Bezverhni.

Ministerul Sănătății poartă negocieri directe cu producătorul vaccinului și reprezentanții Fondului de investiții din Rusia. În acest scop au fost prevăzuți bani din buget. Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății a mai spus că partea rusă și-a asumat livrarea lotului timp de o lună din data încheierii contractului. Negocierile ar urma să fie finalizate până la finalul anului curent.

***

Negocierile privind cumpărarea vaccinulu rusesc au fost inițiate încă la începutul verii trecute. La sfârșitul lunii iunie 2021, ex-secretarul de stat al Ministerului Sănătății Igor Curov a declarat că este planificată achiziționarea unui lot în mărime de 700 de mii de doze de Sputnik V. Pe 27 octombrie, Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că negocierile au fost reluate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: