Chișinăul ar putea rămâne fără lumină pe străzi? PAS îl acuză pe Ceban de „management defectuos” la LUMTEH. Replica primarului
Full Article 5 minutes read

Chișinăul ar putea rămâne fără lumină pe străzi? PAS îl acuză pe Ceban de „management defectuos” la LUMTEH. Replica primarului

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că întreprinderea municipală reţelele electrice de iluminat LUMTEH are o datorie de aproape 20 milioane lei pentru energie electrică. Partidul a menționat că aceasta „demonstrează managementul defectuos al întreprinderilor municipale”. „Ion Ceban vrea să falimenteze încă o întreprindere municipală?”, a comunicat PAS, într-o declarație. Într-o reacție pentru NM, purtătoarea de cuvânt a edilului Natalia Ixari a menționat că „este o datorie curentă la Premier Energy, care nu este depășită cu luni, dar 1-2 luni, care va fi achitată în tranșe” și că „din cauza vremurilor „bune”, costurile pentru energia electrică au crescut de la 7 mln la 16 mln lunar”.

Datorii de 19.870.000 lei la LUMTEH. Ion Ceban vrea să falimenteze încă o întreprindere municipală? Săptămâna trecută, Primăria Chișinău a primit o scrisoare prin care este informată că ÎMREI LUMTEH are o datorie de aproape 20 mln lei pentru energie electrică. Cel mai grav este că din această datorie, aproape 1 milion de lei este penalitatea pentru termenul de achitare expirat, ceea ce demonstrează încă odată managementul defectuos al întreprinderilor municipale”, a menționat PAS.

Partidul a adăugat că „este o situație similară cu cea de la Apă-Canal Chișinău, management defectuos și aducerea întreprinderii în prag de faliment”.

„Ne amintim cu toții când Ion Ceban amenința chișinăuienii că-i va deconecta de la apă. Acum, să ne așteptăm că va amenința că stinge lumina pe străzi? Amintim că, zilele acestea, din bugetul mun. Chișinău, Ion Ceban cheltuie aproape 4 milioane de lei pentru organizarea așa zisului Forum Social Urban, un eveniment pentru PR politic, într-un hotel de lux din capitală”, au precizat reprezentanții PAS.

Prin urmare, partidul a cerut „actualului primar să-și exercite obligațiile și să administreze orașul în folosul cetățenilor”. „Înțelegem că pentru el e mai important să mănânce pe la fourchette-uri la hoteluri de lux și să pozeze în fața camerelor, însă mai important este să fie soluționate problemele orașului”, a conchis PAS.

NM a solicitat o reacție de la Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a edilului.

Din cauza vremurilor „bune”, costurile pentru energia electrică au crescut de la 7 mln la 16 mln lunar. Lumteh sau Primaria nu a avut împrumuturi de la stat de miliarde de lei cum a avut Energocom sau Moldova Gaz. Este o datorie curentă la Premier Energy, care nu este depășită cu luni, dar 1-2 luni, care va fi achitată în tranșe. Doar la sfârșitul lunii aprilie, Primăria Chișinău a avut obligațiunea și a achitat creditul de la „Apa-Canal” din anul 2013 în sumă de circa 42 mln lei, iar din cauza blocajelor din partea PAS, va fi nevoită să achite primăria 320 de milioane”, a menționat Ixari pentru NM.

„PAS să gândească cum să achite salariile de câteva luni restanță la asistenții sociali din țară”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a edilului.

***

Amintim că mai mult de o mie de asistenți personali din Moldova nu și-au primit salariul pentru luna martie. Unii din ei nici adaosul la salariu – de 1300 de lei. Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că autoritățile nu au suficienți bani pentru a-i achita și că în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului se va face o rectificare bugetară pentru ca persoanele să-și primească salariul. Cu privire la cei 1300 de lei, Buzu a spus că „această sumă trebuie să o asigure consiliul raional”.

***

Pe 2 februarie, primarul Ion Ceban îndemna chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Ceban susținea că de vină pentru situația creată este Guvernul.

În aceeași zi, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru și Alex Trubca au dat asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia l-au acuzat pe primarul capitalei Ion Ceban că ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația și l-au avertizat că, în cazul în care edilul „va da indicații” să fie deconectată apa, acesta riscă să fie cercetat penal.

În seara de 2 februarie, Ceban a anunțat că „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energie electrică, iar discuțiile despre datoria întreprinderii urmează a fi reluate săptămâna viitoare.

Pe 3 februarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică declara că s-a autosesizat cu privire la situația creată pe 2 februarie la Apă-Canal Chișinău. Mai mult, reprezentanții instituției au demarat în dimineața de 3 februarie un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.

Ulterior, întreprinderea Premier Energy anunța că așteaptă soluționarea promisă a problemei datoriei Apă-Canal Chișinău până pe 7 februarie. Pe 3 februarie, întreprinderea declara că primarul Ion Ceban și administrația Apă-Canal Chișinău i-a oferit asigurări că vor identifica soluții „pentru stingerea datoriei acestei întreprinderi”.

În aprilie, întreprinderea municipală „Apă-Canal” a ajuns la un acord cu Premier Energy și Moldovagaz, față de care înregistrează datorii de aproape 97 milioane lei. Precizările au fost făcute de viceprimarul capitalei Irina Gutnic. Cea din urmă declara că întreprinderea urmează să își stingă datoriile față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale până la sfârșitul anului curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: