Chișinăul critică discursul reprezentantului Transnistriei în Rusia, Leonid Manakov, de la ONU: „Nu corespunde realității”
Full Article 3 minutes read

Chișinăul critică discursul reprezentantului Transnistriei în Rusia, Leonid Manakov, de la ONU: „Nu corespunde realității”

Biroul politici de reintegrare critică discursul reprezentantului Transnistriei în Rusia, Leonid Manakov, în cadrul ședințelor Consiliului ONU, potrivit căruia Moldova ar încălca drepturile cetățenilor din stânga Nistrului. Contactat de NM, Biroul a precizat că practica de a oferi acces în cadrul ședințelor ONU persoanelor care reprezintă pozițiile unor structuri nerecunoscute pe plan internațional provoacă nedumerire și ridică semne de întrebare. Conform sursei citate, interesele și drepturile moldovenilor din regiunea transnistreană pot fi reprezentate „numai” de către departamente și funcționari autorizați în modul prevăzut de lege și care poartă obligații în lumina tratatelor internaționale la care Republica Moldova a aderat.

„Nedumerire și multe întrebări trezește însuși faptul de a continua practica de a oferi acces în cadrul ședințelor Consiliului ONU persoanelor care reprezintă pozițiile unor structuri nerecunoscute pe plan internațional care fac declarații care nu corespund realității și care vizează în mod deliberat blamarea autorităților moldovenești în situații de criză care sunt create artificial chiar de Tiraspol (refuzul categoric de a unifica registrele mărfurilor în conformitate cu cerințele internaționale, urmărirea penală și pedepsirea persoanelor care își exprimă nemulțumirea față de situația regională, inaccesibilitatea regiunii pentru mass-media, activiștii pentru drepturile omului și oficialii din malul drept pentru a constata în mod obiectiv circumstanțele/faptele relevante)”, se arată în răspunsul Biroului pentru NM.

„Încă o dată, se ridică o întrebare rezonabilă cu privire la cine și în numele cărui stat membru ONU a acționat cetățeanul specificat, care este statutul structurii pe care a reprezentat-o ​​și de către cine a fost autorizată sau recunoscută pe arena internațională. (…) Interesele și drepturile a peste 350.000 de rezidenți din regiunea transnistreană care au cetățenia Republicii Moldova au dreptul de a fi reprezentate numai de către departamente și funcționari autorizați în modul prevăzut de lege și care poartă obligații în lumina tratatelor internaționale la care Republica Moldova a aderat”, a mai precizat instituția.

Precizăm că reprezentantul Transnistriei în Rusia, Leonid Manakov, a acuzat Republica Moldova, la ONU, de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Manakov a făcut apel la comunitatea internațională, căreia i-a cerut să ia act și să prevină încălcarea drepturilor cetățenilor din regiunea transnistreană de către autoritățile de la Chișinău. Mai mult, în adresarea sa către participanții la cea de-a 51-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Manakov s-a plâns pe un dialog defectuos între Chișinău și Tiraspol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: