Chișinăul, declarație după ce o parte din Ucraina a rămas fără energie electrică: „Acest comportament barbar trebuie să înceteze imediat”
Full Article 3 minutes read

Chișinăul, declarație după ce o parte din Ucraina a rămas fără energie electrică: „Acest comportament barbar trebuie să înceteze imediat”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova vine cu o reacție oficială, după ce mai multe regiuni ale Ucrainei au rămas fără energie electrică, gaz și apă, urmare a bombardamentelor de duminică. Diplomația de la Chișinău califică comportamentul Rusiei în Ucraina drept unul „barbar” și spune că trebuie să „înceteze imediat”. Mai mult, MAEIE cere tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de decesele și suferințele aduse populației civile din Ucraina, supuse unui război de la sfârșitul lunii februarie, curent.

„În cele 200 de zile ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, mii de civili nevinovați au fost uciși cu cruzime. Toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional”, se arată în nota informativă emisă de MAEIE.

Potrivit diplomației de la Chișinău, populația civilă continuă „să sufere mari pierderi în acest război”, inclusiv ca urmare a atacurilor recente „absolut nejustificate” asupra infrastructurii civile din Harkov, care au lăsat fără electricitate mai multe regiuni din țara vecină.

„Acest comportament barbar, în totală desconsiderare a vieții civililor, trebuie să înceteze imediat”, a conchis MAEIE.

Amintim că duminică trupele ruse au lansat mai multe rachete asupra obiectivelor de infrastructură civilă. Kievul a raportat astfel de incidente în regiunile Harkov, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Sumî și Donețk. În rezultat, zeci de localități au rămas fără energie electrică, iar unele și fără apă sau gaz. Ucraina a calificat atacurile drept „răzbunare” pentru ofensiva cu succes, soldată cu eliberarea a peste 3000 km2 din teritoriul țării, ocupat anterior de armata rusă.

Atacurile armatei ruse asupra obiectivelor de infrastructură civilă ale Ucrainei, în rezultatul cărora mai multe regiuni au rămas fără energie electrică, gaz și apă, au fost comentate și de președintele Ucrainei Vladimir Zelenski.

„Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi. Fără mâncare sau fără voi? Fără voi… Frig, foame, întuneric și sete – pentru noi acestea nu sunt atât de groaznice și letale precum „prietenia și frăția” voastră”, a scris Zelenski pe canalul său oficial de Telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată acuzațiile privind atacurile cu rachetă, soldate cu deconectarea energiei electrice, gazului și apei potabile.

Precizăm că Republica Moldova procură, în prezent, 30 la sută din necesitatea de energie electrică din Ucraina. Totuși, ministrul Infrastructurii de la Chișinău, Andrei Spînu, a admis, recent, că țara noastră ia în calcul posibilitatea procurării energiei electrice sută la sută din Ucraina, în cazul în care Rusia ar sista livrarea de gaze rusești în Republica Moldova.

Menționăm că acum 200 de zile, pe 24 februarie curent, Federația Rusă a invadat Ucraina în ceea ce au numit ulterior „o intervenție spcială” de „demilitarizare” și „dezanificare” a Ucrainei, provocând, astfel, un război la granița cu Republica Moldova. Invazia Federației Ruse a Ucrainei a fost dur criticată de Chișinău, care a cerut, în repetate rânduri, încetarea acțiunilor militare ce se desfășoară pe teritoriul țării vecine.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: