Chișinăul îndeamnă locuitorii din stânga Nistrului să învețe limba română: „Mai multe posibilități, în mai multe domenii”
Full Article 2 minutes read

Chișinăul îndeamnă locuitorii din stânga Nistrului să învețe limba română: „Mai multe posibilități, în mai multe domenii”

Chișinăul îndeamnă locuitorii din stânga Nistrului să profite de Programul național lansat pentru anii 2022-2025, care prevede ca minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, să poată învăța limba româna. Potrivit Biroului de Reintegrare, acest lucru ar oferi o serie de posibilități locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului.

Conform sursei citate, subiectul a fost discutat pe 18 octombrie, în cadrul unei noi reuniuni a grupurilor de lucru pentru educație, cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu-Țigaie, coordonator al grupului de lucru.

În procesul discuțiilor, Chișinăul a informat despre oportunitățile oferite prin implementarea Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2022-2025, susținând că aceasta servește un bun prilej pentru minoritățile de pe malul stâng de a studia limba română și astfel de a beneficia de mai multe posibilități în diverse domenii.

Conform sursei citate, au fost trecute în revistă și o serie de dificultăți cu care se confruntă cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, precum „citațiile abuziv” emise de structurile de forță și adresate tinerilor ce își fac studiile în aceste școli, lipsa de sedii proprii și adecvate necesităților procesului educațional, dar și alte probleme de actualitate.

„S-a convenit de a fi efectuate vizite comune la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol pentru a examina terenul de sport în aer liber și care necesită a fi adaptat pentru desfășurarea lecțiilor de educație fizică în perioada rece a anului, precum și la Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnița, pentru documentarea la zi a stării sediului în care anterior Guvernul Republicii Moldova a efectuat investiții masive și determinarea acțiunilor ulterioare”, mai anunță Biroul de reintegrare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: