Cinci tineri riscă până la 20 de ani de închisoare pentru exploatare sexuală în privința a șapte adolescente
Full Article 3 minutes read

Cinci tineri riscă până la 20 de ani de închisoare pentru exploatare sexuală în privința a șapte adolescente

Cinci tineri, printre care și o fată care la vremea respectivă avea 17 ani, sunt cercetați penal pentru că în perioada aprilie-septembrie 2022 au exploatat sexual, contra bani, șapte adolescente în Chișinău. Dacă vina lor va fi dovedită suspecții riscă între 15 și 20 ani de închisoare. 

Potrivit oamenilor legii o parte din adolescente au fost recrutate prin intermediul celor care deja erau în curs de exploatare sexuală, prin comunicarea directă cu unii din învinuiți, cu care se cunoșteau anterior, precum și din relații romantice anterioare sau prin rețelele de socializare.

„Victimele sunt din Chișinău, Căușeni și Ialoveni. Majoritatea adolescentelor provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați și, deci, au fost convinse să presteze servicii sexuale contra plată – atât în apartamentele în care erau adăpostite, cât și la destinațiile solicitate de clienți”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Învinuiții le promiteau adolescentelor 50% din taxa clienților, iar suplimentar era necesară achitarea chiriei apartamentului, hranei, produselor cosmetice și de igienă, șoferului de taxi și pazei asigurate de către doi învinuiți. Astfel, din declarațiile depuse în cadrul dosarului investigat, în majoritatea cazurilor, acestea prestau servicii în timpul serilor și noaptea, pentru 3-4 clienți per victimă.

„Trebuie menționat și faptul că, pe lângă situația financiară sau familială în care se aflau adolescentele, acestea erau constrânse de către învinuiți și prin aplicarea forței fizice, atunci când refuzau deservirea clienților. La necesitate, potrivit adolescentelor, învinuita cu vârsta de 17 ani le îndruma cu privire la particularitățile prestării serviciilor sexuale. Mai mult decât atât, protocul intern al grupului infracțional prevedea întreținerea primului contact sexual cu unul dintre învinuiți”, se mai arată în comunicat.

Tinerii învinuiți aveau la începutul activității infracționale vârste de 18 și 19 ani. Liderul grupului avea vârsta de 24 de ani și era anunțat în căutare, după ce a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare pentru jaf. Aceștia sunt din Chișinău, Ialoveni și Telenești, iar doi sunt din Căușeni.

Actualmente, patru din aceștia sunt în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS, un alt învinuit în este în arest la domiciliu, iar tânăra învinuită este cercetată în libertate. Investigațiile continuă și în privința altor complici ai acestora.

Potrivit legii, traficul de copii comis în împrejurările descrise în dosarul penal se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă.

Până la pronunțarea sentinței la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și rămânerea ei definitivă, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: