Cine este sponsorul lui Șor, care îi finanțează „visul”: Locuiește în Israel și are legături și afaceri la Moscova
Full Article 4 minutes read

Cine este sponsorul lui Șor, care îi finanțează „visul”: Locuiește în Israel și are legături și afaceri la Moscova

În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar, scrie TV8.

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate până la alegerile locale generale, fugarul Ilan Șor a promis să ofere 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale într-un grandios program „Satul Moldovenesc”. Proiectul este lansat sub umbrela unei noi fundații „Visul Meu”. În scurt timp, anunțul lui Ilan Șor a devenit viral. Procedura extrem de simplă de aplicare a atras zeci de primari, din diferite raioane. Timp de două săptămâni în care am documentat subiectul, numărul primăriilor care au aprobat aderarea la program a crescut de la șase la patruzeci.

Sponsorul necunoscut al satelor moldovenești

În câteva zile de la aplicare, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la un sponsor din Israel. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Potențial de corupere a alegătorilor și transferuri blocate

Experții asociației Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale din R. Moldova au calificat Programul „Satul Moldovenesc”, anunțat de Ilan Șor, ca fiind cu potențial de corupere a alegătorilor. „În condițiile în care Ilan Șor se află în lista de sancțiuni, iar proprietățile sale sunt sechestrate nu este clar care ar fi sursa legală a acestor donații pe care le promite populației, deși cum spuneam anterior a făcut referință la partenerii internaționali ai fostului lider de partid”, a declarat Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX.

Contractele de sponsorizare a satelor moldovenești, semnate de cetățeanul Israelului Igal Shved, au ajuns în vizorul autorităților. Mai multe încercări de a transfera bani către Primării au fost blocate, susține deputatul PAS Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. „La prima vedere, toată această schemă pare a fi un alt Laundromat și respectiv au fost blocate aceste transferuri pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă, care este originea banilor și este o anchetă în curs de desfășurare în acest moment. Trebuie să prezinți  tot felul de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, nimeni nu dă bani pur și simplu pe o decizie de consiliu. Este o schemă extrem de dubioasă și este firească reacția autorităților de a bloca asemenea bani pentru a nu intra într-o nouă schemă de spălare a banilor”, a declarat Cheptonar.

Finanțatorul din Israel – cu rădăcini în Rusia

Potrivit TV8, Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel. Shved a fost fondatorul unei companii din Marea Britanie specializată în vânzări cu amănuntul în magazine și piețe. Potrivit documentelor consultate, firma a avut un capital inițial de numai 100 de lire sterline și a fost dizolvată în mai 2022. În registrele din Londra, scrie că Igal Shved ar fi fost rezident al Franței.

Transferuri către Primării de la o bancă din Kazahstan

Potrivit unui contract de sponsorizare semnat de Igal Shved, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, cetățeanul Israelului își păstrează banii într-un cont deschis la o bancă din Kazahstan de unde urmează să facă transferuri primăriilor din Moldova.

Datele de la Poliția de Frontieră arată că Igal Shved nu a intrat pe teritoriul Republicii Moldova niciodată în ultimii cinci ani.

Află mai multe detalii despre cine este Igal Shved și proiectele pe care acesta le-ar finanța în localitățile din Moldova – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: