Ciocoi a avut o întrevedere cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană. Despre ce au discutat
Full Article 2 minutes read

Ciocoi a avut o întrevedere cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană. Despre ce au discutat

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Wendy Morton, ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană. Demnitarii au convenit să aprofundeze relațiile politice și cele economice. 

Oficialii au salutat aplicarea provizorie a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare semnat între Republica Moldova și Regatul Unit în decembrie 2020 și au evidențiat importanța dinamizării schimburilor comerciale și economice moldo-britanice, în pofida crizei pandemice. În acest context, diplomații au notat caracterul constructiv al primei runde a Dialogului Strategic, desfășurat între ministerele de externe de la Chișinău și Londra în format online în aprilie curent.

Oficialii au trecut în revistă și noile linii directorii ale relației moldo-britanice, în conformitate cu prevederile Acordului, care reconfirmă caracterul privilegiat al relației bilaterale precum și au convenit aprofundarea dialogului politic la nivel înalt, prin efectuarea în timpul apropiat a unor vizite.

Un subiect important al discuțiilor a vizat stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean. Ministrul de stat britanic a reiterat sprijinul ferm al Londrei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Premierul interimar Aureliu Ciocoi, a punctat eforturile privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile pentru conflictul transnistrean.

De asemenea, șefii ambelor delegații au efectuat un schimb de opinii pe marginea situației social-politice actuale din Republica Moldova, cu accent pe alegerile parlamentare anticipate din vara anului curent. Aureliu Ciocoi a informat interlocutorul britanic despre intenția Executivului de a identifica finanțarea necesară pentru buna desfășurare a scrutinului conform standardelor internaționale.

Precizăm că oficialul britanic desfășoară o vizită de lucru la Chișinău în perioada 11 – 13 mai.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: