Cipuri în copacii din Chișinău. Primăria anunță că va monitoriza arborii sădiți în acest an
Full Article 2 minutes read

Cipuri în copacii din Chișinău. Primăria anunță că va monitoriza arborii sădiți în acest an

Arborii sădiți în acest an în municipiul Chișinău vor fi introduși pe o hartă digitală. Potrivit autorităților, aceasta va permite monitorizarea copacilor, inclusiv ca să nu fie vandalizați. „În fiecare arbore o să fie bătut un cui care o să conțină un cip, el va conține informații. Cu ajutorul datelor respective, noi îl introducem pe hartă”, a comunicat șefa întreprinderii municipale „Spații Verzi”, pe 21 noiembrie în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei capitalei.  

Viceprimarul municipiului Ilie Ceban a menționat că datorită inițiativei „vom vedea unde exact am plantat anul acesta arbori și câți au fost plantați”.

„La fel, această hartă ne va permite să avem planul de irigare pentru anul următor. Doar plantarea nu este suficientă, este nevoie de o atenție pentru a uda acești arbori, ca ei să fie întreținuți. De aceea această soluție este pe larg utilizată în toate orașele europene”, a spus viceprimarul.

El a mai adăugat că 60 de mii de localizări a arborilor pe hartă „este destul de complicat”.

„Noi haideți să începem cu acei arbori cu balot care vor fi plantați anul curent. Acest lucru nu este complicat. Este necesară doar contractarea acestor servicii și includerea lor pe această hartă”, a comunicat el.

La rândul ei, șefa întreprinderii municipale „Spații Verzi” Victoria Covali a menționat că se lucrează deja la un soft.

„Deci în fiecare arbore o să fie bătut un cui care o să conțină un cip, el va conține informații. Cu ajutorul datelor respective, noi îl introducem pe hartă. Fiecare arbore o să fie monitorizat. O să fie introduse toate datele: când a fost plantat, ce lucrări au fost făcute și o să avem un instrument ca să ținem la control toate schimbările care au avut loc, inclusiv securitatea arborilor – să nu fie vandalizați”, a spus Covali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: