Circa 280 de victime ale traficului de ființe umane, identificate de la începutul anului. Numărul real ar fi mult mai mare
Full Article 3 minutes read

Circa 280 de victime ale traficului de ființe umane, identificate de la începutul anului. Numărul real ar fi mult mai mare

În ultimii cinci ani, aproximativ 1300 de victime ale traficului de ființe umane au fost identificate la nivel național. Cercetările arată că numărul real al acestora ar fi de peste 20 de ori mai mare. Copiii reprezintă 30% din victimele identificate, cei mai mulți dintre ei au fost exploatați prin implicare în prostituție. Datele au fost prezentate de Centrul Internațional „La Strada” din Moldova, pe 18 octombrie, când este marcată Ziua Europeană de Combatere a Traficului de Persoane.

Potrivit Centrului „La Strada”, în ultimii 3-4 ani, s-au produs mai multe cazuri grave de exploatare sexuală a minorilor, deoarece nu s-au luat la timpul potrivit măsurile cuvenite pentru a putea proteja copiii aflați în situații de risc. Mai mult, copiii constituie 30% din victimele identificate.

„În majoritatea cazurilor, copiii sunt exploatați sexual în Republica Moldova prin implicare în prostituție. Despre asta se discută rar, e considerat a fi ceva rușinos și, deseori, societatea încearcă să ignore situațiile care ar indica despre posibile abuzuri. Avem cazuri în care copiii ajung să fie exploatați sexual ani la rând înainte să ajungă în vizorul autorităților sau situații în care membrii comunității observă astfel de cazuri, dar nu le raportează, pasând responsabilitatea și vina pe umerii copilului”, a menționat Elena Botezatu, directoarea executivă a centrului.

Potrivit procurorilor, traficul de ființe umane în Republica Moldova se menține din cauza tendințelor migraționiste din regiune, noile politici naționale privind migrația, pandemia de COVID 19, accentuarea inegalității sociale, dar și nivelul înalt de corupție în țară.

„Dacă este o problemă în identificarea victimelor, cauzelor, noi trebuie să o recunoaștem și de la aceasta să pornim. După care trebuie să înțelegem din ce cauză victimele nu sunt identificate și referite către organele de suport. Marea majoritate a infracțiunilor de acest fel se comit cu utilizarea tehnologiilor informaționale”, a declarat Sergiu Russu, procuror-șef în cadrul Secției anti-trafic a Procuraturii Generale.

De la începutul anului, în Moldova au fost inițiate 29 de dosare penale pentru trafic de ființe umane și 7 pentru trafic de copii. Victimele acestor infracțiuni au devenit 280 de persoane, dintre care 94 de femei și 14 copii. 27 dintre victime au fost exploatate prin muncă, 15 exploatate sexual, o persoană a fost obligată să cerșească, iar 43 de oameni au fost folosiți pentru obținerea unor indemnizații sau servicii sociale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: