Circa 700 de decese din cauza Covid-19 nu au fost raportate la timp. Nemrenco: „Balanța vieții nu e o balanță contabilă”
Full Article 4 minutes read

Circa 700 de decese din cauza Covid-19 nu au fost raportate la timp. Nemrenco: „Balanța vieții nu e o balanță contabilă”

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a anunțat că, în perioada 1 martie 2020 – 6 august 2021, s-au acumulat 686 de cazuri de deces, provocate de COVID-19, care nu au fost raportate la timp. De asemenea, potrivit oficialului, mai există câteva sute de cazuri vechi, raportate în perioada august-noiembrie drept noi, deși, la fel, datau din perioada anterioară. Ala Nemerenco a precizat că Ministerul Sănătății a solicitat ajutorul experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a analiza cum este mai corect să fie incluse aceste cazuri în statistica națională.

Ala Nemerenco a precizat că, din cele 686 de cazuri înregistrate în perioada 1 martie 2020 – 6 august 2021:

– 455 cazuri nu au fost raportate la timp de către instituții (111 în 2020 și 354 – în 2021)

– 115 cazuri au fost raportate de către instituții la timp, dar neraportate mai departe de Agenția Națională pentru Sănătate Publică

– 46 cazuri sunt, în prezent, în proces de clarificare a unor nonconformități în îndeplinirea certificatelor de deces

– 70 cazuri se află în proces de verificare și validare (15 – din 2020, 55 – din 2021)

„Total 686 cazuri. Cât și altele, care din 6 august până în noiembrie erau raportate drept cazuri noi, deși se trăgeau tot din perioada anterioară – către 1-2-3-4 în zi, uneori și mai multe. Voi reveni cu cifra exactă – dar se acumulează câteva sute. Multe țări s-au confruntat cu probleme de evidență a cazurilor de deces. Problema noastră actuală este cum să le raportăm în sistemele de statistică internaționale deoarece vom înregistra în diagrama deceselor pe regiune un salt enorm de circa 1000 cazuri într-o singură zi”, a menționat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a precizat că s-a solicitat ajutorul OMS pentru a efectua cât mai corect acest exercițiu.

„Nu e grav că nu s-au raportat aceste cifre la zi. Am explicat și în conferința de presă – instituțiile munceau sub o presiune nebună, prioritatea medicilor era de a salva vieți. E grav însă când așa-zișii politicieni se apucă de evidențe contabile și analize în bobi. Balanța vieții nu e o balanță contabilă. Aveți grijă de sănătatea Dvs stimați cetățeni, vaccinați-vă, și să respectăm medicii fără să îi mai încărcăm cu atâta muncă – ei sunt la ultima limită, si fizică și psihologică”, a conchis Ala Nemerenco.

***

Pe 12 noiembrie, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a anunțat că numărul de decese zilnice provocate de coronavirus, raportat zilnic, nu a reflectat niciodată tabloul real al zilei respective, fiind date înregistrate în alte zile. Oficialul a explicat că, din cauza presiunii asupra personalului medical, unii conducători de spitale nu raportau la timp decese înregistrate. La fel, unii angajați ai Ministerului Sănătății ar fi „ajustat” datele. Până în prezent, au fost depistate peste 200 de cazuri înregistrate cu mult timp înainte, însă neraportate.

Contactată de NM, ex-ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a menționat că, într-adevăr, pe parcursul anului trecut, au existat cazuri când decesele provocate de coronavirus nu au fost înregistrate la timp de Agenția pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit oficialului, se întîmpla atât din cauza lipsei unui sistem rapid de raportare, dar și din cauza că unele date despre pacienți conțineau date incomplete sau greșite. Pe de alăt parte, Dumbrăveanu a dclarat că afirmația ministrului actual al Sănătății, precum că „datele erau ajustate”, reprezintă „judecăți de valoare”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: